Nieuws Actueel

Actie voor behoud van bloemrijk 'Urbi et Orbi

Bart Lelieveld | Foto: ANP 29 januari 2016

Paus Bloemen Urbi et Orbi 1065

De bloemrijke versieringen voor het Urbi et Orbi van volgend jaar zijn in gevaar. Bloembollenorganisatie iBulb zegt dat er door het wegvallen van product- en bedrijfschappen te weinig geld voor beschikbaar is. ,,We zijn een actie gestart om 40.000 euro op te halen, bedanktvoordieblumen.nl," legt Anne Verdoes van iBulb uit aan het AD. ,,Inmiddels is 10 euro binnen. Er moet dus echt nog wel wat gebeuren, anders is dit voor ons de laatste keer."

Bloemenbureau Holland (BBH), dat ook een deel van de florale aankleding verzorgt, heeft wel voldoende financiën om de komende jaren bloemen en planten te kunnen sturen. Bij iBulb is dat dus anders. Voor dit jaar is er nog geld uit het budget van 2015 beschikbaar. ,,Maar voor volgend jaar moeten we dan echt afhaken. Dan zijn er geen bollen en boompjes meer te zien."

VoorgetrokkenHet geld is nodig omdat er flink wat kosten gemaakt worden voordat de wereld zich kan vergapen aan de arrangementen op het Sint Pietersplein. ,,De bollen moeten wel 'voorgetrokken' worden, zodat ze op het juiste moment in bloei staan," legt Verdoes uit. ,,Dat geldt ook voor de boomkwekerijproducten. We krijgen wel wat gesponsord, maar er moet een heel team naar Vaticaanstad. Die doen dat vrijwillig, maar reis- en verblijfkosten betalen wij."

Bloemenbureau Holland (BBH) zorgt voor de snijbloemen en planten en wordt gefinancierd door kwekers die lid zijn van FloraHolland en handelaren die klant zijn van de veiling. ,,Wij hebben gewoon nog een contract met de organisatie," legt Marc Eijsackers, algemeen manager van BBH uit. ,,Daar hebben we de financiële middelen wel voor. We gaan natuurlijk wel kijken hoe deze crowdfundingsactie verloopt."

AderlatingAl sinds 1985 zijn de legendarische woorden 'Bedankt voor die bloemen' van toepassing op het rijkversierde plein in Vaticaanstad. Hoewel de laatste jaren in het Italiaans, is het voor de Hollandse sierteeltsector niet minder van belang. Verdoes: ,,Wereldwijd zien een miljard mensen onze bloemen. Nederland is hét sierteeltland. Als dit overgenomen wordt door een ander land, zou dat een aderlating zijn."

Dat wil Eijsackers toch nuanceren: ,,Natuurlijk trekt het veel kijkers, maar dat is vooral het religieuze deel. Pas aan het einde zegt hij iets over de bloemen, tegenwoordig in het Italiaans. Bovendien hebben we toch vooral een Europese focus, dat is voor ons het belangrijkste."