Nieuws Actueel

Actie 'voor een appel en een ei' is ieder jaar een feest in Wijhe

Bakkerij Jolink doet voor een appel en een ei een zak oliebollen de deur uit, bij de drogisterij DA Bourquin is het vrij graaien in een bak voor dezelfde vergoeding (plus een euro) en zelfs vloerenboer Visser heeft producten te koop voor een appel en een ei.

André Valkeman 15 februari 2016

Appeleiwijhe gerard vrakking

Het is weer restantenweekend in Wijhe. Dat initiatief bestaat nu bijna een half decennium. Wie bijvoorbeeld voor Valentijnsdag gaat winkelen in het dorp, kan naast euro's net zo goed appels en eieren meenemen. Sommige artikelen gaan tijdens de 'appel en een ei-actie' letterlijk voor een appel en een ei de toonbank over. De ondernemers die aan dit restantenweekend meedoen, zijn zichtbaar door de speciale rode poster op het raam.

Ellen Woolderink, van Haarmode en Huidverzorging Ellen, had daarnaast nog een andere geste. Wie als eerst met een versgebakken taart op de proppen kwam, zou een gratis huidverzorging krijgen, ter waarde van zestig euro. Nog voordat Wijhenaren de deegrol goed en wel uit het keukenkastje konden pakken, waren ze al verslagen. Woolderink: ,,Bakker Jolink stond al snel met een taart op de stoep. Zijn dochter wilde dolgraag de behandeling.'' Misschien dat ze volgend jaar om vlees, vis of groente gaat vragen - vertelt ze met een lach - om andere ondernemers ook een kans te geven.

GlimlachAndré Visser, van Woninginrichting Visser, vindt de actie elk jaar een feest. ,,Ook al heb ik niet direct producten die je voor een appel en een ei de deur uit doet.'' Het is goed voor het dorp, ziet hij. ,,Zo komen we als Wijhe zijnde op een leuke manier in de media. Zo'n beetje iedereen krijgt een glimlach op zijn of haar gezicht door die 'appel en ei aanbiedingen'. Het spreekt tot de verbeelding.'' Dat vinden ze eveneens bij de DA Drogist van Wijhe. In een bakje liggen zo'n acht eieren en acht appelen. Betteke Schurink (,,ik werk hier al erg lang, ik hoor bij het meubilair''): ,,En dan heb ik onlangs het bakje opnieuw leeggemaakt.''

TaartenVoor een appel, plus een ei en een 'losse euro' kun je een product naar keuze uit vergaarbakken pakken. Wat doen ze uiteindelijk met al die eieren en appels? ,,Taarten bakken en daarnaast simpelweg opeten. Dus in maart kunnen wij meestal even geen eieren en appelen meer zien.''

Foto: Een appel en een ei leveren een zak oliebollen op bij bakkerij Jolink (Gerard Vrakking)