Nieuws Actueel

AD Haringtest 2016: de top 144

Van 15 tot en met 30 juni kocht het AD op 144 adressen verspreid over heel Nederland vier Hollandse nieuwe per adres. Hieronder vind je het overzicht van alle bezochte haringverkopers.

Paul Hovius | Foto: Rick Arnold 25 juli 2016

Haringtest Dennis Simonis Jordi ensnijdster 1

De top tien bestaat bijna geheel uit zaken in Zuid-Holland. Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag is de glorieuze winnaar. 'Dennis Simonis selecteert, zoon Jordy beslist. Beyhan Turk tovert met haar mes en de rest is geschiedenis. Zonder twijfel de beste haring', aldus het AD. Op twee staat Vishandel Atlantic in Leiden, gevolgd door Volendammer Vishandel Koning in Rijswijk, Volendammer Visspecialist Tom Tuijp uit Vleuten en Schmidt Zeevis in Rotterdam. De enige Brabantse zaak in de top tien staat op nummer zes: Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom. De rest van de top tien wordt compleet gemaakt door Visgilde Gebroeders de Block uit Krimpen aan den IJssel, Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn, Vishandel Ruud den Haan uit Rotterdam en Visspecialist Struik uit Ouderkerk aan den IJssel.

Zo komt de test tot standVan 15 tot en met 30 juni koopt het AD op 144 adressen verspreid over heel Nederland vier Hollandse nieuwe per adres. Direct na aankoop meten de keurmeesters met een geijkte thermometer in twee haringen de temperatuur. De laagst gemeten temperatuur wordt genoteerd. Warenwettelijk mag de temperatuur maximaal 7 °C bedragen, een werktemperatuur van maximaal 4 °C is beter. De twee haringen waarin niet is gemeten, worden in een steriele zak verpakt, gecodeerd, gewogen en onmiddellijk op droogijs ingevroren op een temperatuur van –79 °C, in afwachting van transport naar het laboratorium.

De keurmeesters beoordelen de overgebleven haringen op de kwaliteit van het schoonmaken, de geur, uiterlijk buitenzijde, uiterlijk binnenzijde, het zoutgehalte, de mate van rijping en smaak. Dit resulteert in een voorlopig cijfer. Het door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde laboratorium Eurofins | LabCo onderzoekt na ontdooiing de monsters op het mesofiel en psychrotroof kiemgetal. Dat meet de bacteriën die van nature op haring voorkomen en geeft een indicatie van de mate van bederf van het product. Ook kijkt Eurofins | LabCo naar de eventuele hoeveelheid aan Enterobacteriaceae en Staphylococcus aureus. Aanwezigheid duidt op een nabesmetting, bijvoorbeeld door niet de handen te wassen na toiletbezoek of door neuspeuteren. Ook vervuilde snijplanken en messen kunnen een bron van besmetting zijn.

Tot slot bepaalt Euro- fins | LabCo het vetpercentage in de filet. Daarvoor bestaat geen wettelijke norm, maar een vetpercentage van 16 in de gehele vis wordt als het minimum voor maatjesharing beschouwd. Het vetpercentage in de filet ligt ongeveer 4 tot 6 procent lager dan in de gehele haring. De AD Haringtest is een momentopname. Na het opmaken van een voorlopige eindstand werden de bedrijven uit de top 10 een tweede keer bezocht.

Gerelateerde artikelenHaagse Simonis zegeviert met sublieme Hollandse NieuweDe ondernemers die vlaggetjesdag tot een succes makenAD Friettest: Ermelosche frietzaak beste snackbarAD Oliebollentest:Afzien in de wachtrij voor een topoliebol van Voskamp