Nieuws Actueel

ADRZ neemt delen Zeelandcare over

Zeelandcare zit diep in de rode cijfers. Ook pingpongen patiënten onnodig heen-en-weer tussen de beide zorginstellingen. Dit meldt PZC.

Jeffrey Kutterink 8 februari 2017

Zorgondernemers blog 1

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis neemt de dialyse en Victoriakliniek van zorginstelling Zeelandcare over. Zeelandcare gaat zelfstandig verder met kaakchirurgie en een gedeelte van de plastische chirurgie. De rest gaat naar ADRZ. Voor patiënten verandert er weinig, want het ziekenhuis neemt alle locaties en personeel over.

Financiële problemen

Zeelandcare zit in zware financiële problemen. Ze heeft over 2015 een verlies gemaakt van 1,1 miljoen euro, meldde de PZC vorig week op basis van de recent gedeponeerde jaarrekening. Het probleem is niet dat er te weinig patiënten komen. Wel is ze financieel en administratief zo verweven met het ziekenhuis dat niemand weet wie wat moet betalen. Bovendien pingpongen patiënten onnodig heen-en-weer tussen de instellingen. Dat moet ophouden, vinden de aandeelhouders (ondernemer Henk van Koeveringe en ADRZ).

,,Zeelandcare is ontstaan in een periode dat het ADRZ er minder plezierig bij lag'', zegt Van Koeveringe. ,,Elke hulp van buiten was nuttig en noodzakelijk om het ADRZ op de been te houden. Zeelandcare was een vluchtheuvel om te zorgen dat artsen en patiënten niet uit Zeeland vertrokken.''

Nu is de situatie anders, aldus Van Koeveringe. ,,Het ADRZ heeft zich herpakt, zit in een andere samenwerking en heeft een veel betere financiële basis. De rol van Zeelandcare vervalt daarmee. Dat is niet opgericht om te concurreren, maar om zorg te optimaliseren.''

Zeelandcare

Onder Zeelandcare vallen de hoofdvestiging dialyse in het ADRZ Goes, de Zorgboulevaart (Vlissingen), de Victoriakliniek (Zierikzee) en het Vakantiedialysecentrum De Banjaard (Kamperland). Die locaties blijven, maar worden onderdeel van het ADRZ. Medisch Wellness Centrum Zeeland in Goes blijft Zeelandcare. De kaakchirurgen van Zeelandcare zetten hun behandelingen in de Zorgboulevaart, het ADRZ Goes en de Victoriakliniek gewoon voort. Ook de plastisch chirurgen van het ADRZ blijven in het ziekenhuis voor de acute en complexe zorg.

,,Wij nemen mensen, verplichtingen en locaties over", benadrukt directeur Claudia Brandenburg van het ADRZ. ,,De patiënten, artsen en het personeel zullen er weinig van merken. Er gaan geen mensen uit."

Ze benadrukt dat de overname geen gevolgen heeft voor de Victoriakliniek. ,,We nemen het huurcontract over en blijven daar zorg leveren.''

Enig aandeelhouder

Zeelandcare en ADRZ nemen ieder een deel van schulden en verliezen op zich. Brandenburg: ,,We krijgen er omzet voor terug. Ook verkopen we de aandelen, dat levert ook geld op. Dit is de beste stap om de zorg in Zeeland te borgen. Het grote voordeel is dat we de administratieve rompslomp kwijt zijn. Ook is het voor patiënten duidelijk waar ze voor wat terecht kunnen."

Van Koeveringe wordt enig aandeelhouder van Zeelandcare. Directeur blijft Charles Versluijs.