Nieuws Actueel

Advies aan Kamer: beloning flex en zzp moet omhoog

De Tweede Kamer werd gisteren door deskundigen bijgepraat over de scheve inkomensverdeling. Werkenden krijgen te weinig, bedrijven te veel, schrijft de Volkskrant.

Nanda Troost 15 september 2016

Zzper 4

Klaas Knot als baas van De Nederlandsche Bank propageert het. Hooggeleerde economen vallen hem bij. Ook sommige werkgevers mompelen voorzichtig: ‘meer’. En als altijd willen natúúrlijk de vakbonden dat de lonen omhooggaan. Toch is de roep om een algehele loonsverhoging de grote afwezige tijdens een gesprek tussen deskundigen en Kamerleden over de loonontwikkeling in Nederland. Het is de hoogste tijd dat de positie van flexwerkers en kleine zelfstandigen wordt verbeterd in het land dat koploper flexibele banen is geworden, bepleiten deskundigen.

Scheve inkomensverdeling

Arbeid verliest het al decennia van kapitaal en dus wordt de inkomensverdeling in Nederland steeds schever. Werkenden krijgen te weinig, bedrijven te veel. En daardoor komt de consument niet echt op stoom om zijn geld uit te geven nu de economie aantrekt. Dat verklaart het ook bij bedrijven beginnende gemopper. De arbeidsinkomensquote legt nog iets veel pijnlijkers bloot. De Nederlandse scheefgroei is nog geflatteerd omdat de omzet van zzp’ers in de statistieken zijn overschat. Ze tellen mee met een inkomen waarmee werknemers gemiddeld genomen thuiskomen, terwijl iedereen weet dat het inkomen van zzp’ers sinds de economische crisis van 2008 alleen maar is gedaald en nog steeds onder druk staat.

Tussen 2007 en 2014 is het gemiddelde zzp-inkomen gezakt van 45 duizend naar 34 duizend euro, een inkomensachteruitgang van 25 procent. Velen verdienen niet meer dan 22 duizend euro. Zij kunnen alleen overleven dankzij de zelfstandigenaftrek, waardoor ze geen belasting betalen. En dus richten de deskundigen in het Haagse zaaltje zich op de onderkant van de arbeidsmarkt. Daarmoet het evenwicht tussen werkgever en werkenden worden hersteld, vinden ze.

Lees het hele artikel hier.

Gerelateerde artikelenIMF: Stijging ZZP'ers leidt tot vier manco'sHet is schrapen en hopen voor arme freelancer