Nieuws Actueel

Advies Hoge Raad stelt dat later betalen als lening geldt

Het later mogen betalen van een aankoop is voor de wet gelijk aan een consumptief krediet. Dat heeft de procureur-generaal van de Hoge Raad geadviseerd naar aanleiding van vragen van de kantonrechter in Gelderland. Het advies betekent dat er strengere informatieregels gaan gelden voor bedrijven die uitgesteld betalen aanbieden zoals Riverty (voorheen Afterpay) en Klarna.

ANP 2 december 2022

ANP021222149 1

Dergelijke diensten, ook wel aangeduid als Buy Now, Pay Later (BNPL), zijn de laatste jaren steeds gebruikelijker. Webwinkels bieden consumenten de mogelijkheid om later te betalen via een bedrijf dat de vordering dan overneemt. Als de klant binnen de gestelde termijn van uitstel betaalt wordt er geen rente in rekening gebracht.

De Richtlijn consumentenkrediet houdt geen rekening met deze specifieke vorm van uitgestelde betaling. Toch meent de procureur-generaal dat BNPL-diensten in het algemeen als consumentenkrediet moeten gelden.

Uiteindelijk zal de Hoge Raad zelf nog moeten beslissen over de vraag. Daarbij wordt doorgaans het advies van de procureur-generaal gevolgd, maar de hoogste rechter hoeft dat niet te doen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws