Nieuws Actueel

Aegon, Adyen en ING helpen AEX aan stevige winst

De AEX-index op het Damrak ging donderdag stevig vooruit onder aanvoering van de financiële bedrijven Aegon, Adyen en ING. Beleggers waren goed te spreken over de resultaten van verzekeraar Aegon, die ook een aandeleninkoopprogramma aankondigde. ING liftte mee door de hoop dat de bank mogelijk ook snel zijn aandeelhouders gaat belonen door eigen aandelen in te kopen.

ANP 9 februari 2023

ANP090223117 1

Vorige week stelde ING (plus 3,1 procent) beleggers nog teleur door bij de publicatie van de jaarcijfers geen inkoopprogramma aan te kondigen. Betaalbedrijf Adyen veerde op na de koersdreun van 16 procent een dag eerder en steeg ruim 4 procent.

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5 procent. De verzekeraar leed vorig jaar een miljardenverlies door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Volgens Aegon gaat het echter om een boekhoudkundig verlies. De operationele winst, waarin de afschrijving niet is meegenomen, is volgens het bedrijf sterk genoeg om voor 200 miljoen euro aan aandelen in te kopen.

ArcelorMittal

De AEX boekte rond het middaguur een winst van 1,6 procent op 760,57 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 1040,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent.

Unilever klom 0,9 procent. Het levensmiddelenconcern boekte afgelopen jaar een kwart meer winst dankzij prijsverhogingen. ArcelorMittal won 0,8 procent. De staalfabrikant kampte afgelopen kwartaal met een zwakkere vraag en lagere verkoopprijzen. Topman Aditya Mittal denkt wel dat het dieptepunt achter de rug is en rekent voor 2023 op een stijging van de wereldwijde staalvraag.

Credit Suisse

In de MidKap werden de resultaten van apothekersbedrijf Fagron (plus 15 procent) en flitshandelaar Flow Traders (plus 7 procent) goed ontvangen. Galapagos kelderde daarentegen 10 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de biotechnoloog geen aanvraag gaat indienen voor een vergunning voor het middel filgotinib bij de ziekte van Crohn in Europa.

Standard Chartered steeg 8,5 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil First Abu Dhabi Bank de Britse bank kopen voor 35 miljard dollar. Crédit Agricole klom 6 procent na goed ontvangen resultaten van de Franse bank. De geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse kelderde 10 procent in Zürich na een miljardenverlies in 2022. Het Duitse techconcern Siemens verhoogde zijn winstverwachting en won 8 procent.

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 78,74 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 85,43 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws