Nieuws Actueel

AEX daalt door onrust in China, Shell kampt met lagere olieprijs

De AEX-index op het Damrak ging maandag over een breed front omlaag. De onrust in China zorgde voor een negatieve stemming op de aandelenmarkten. In grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid. Ook werd geroepen om het vertrek van president Xi Jinping. Protesten in China zijn zeldzaam onder het strenge regime van Xi. Volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

ANP 28 november 2022

ANP281122147 1

De olieprijzen gingen verder omlaag door de protesten in China en zakten tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Als gevolg van de verstoringen door de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. Door de onrust in het land zou de vraag verder kunnen afnemen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent minder op 73,91 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 80,98 dollar per vat. Olie - en gasconcern Shell stond daardoor onderaan in de AEX met een min van bijna 2 procent.

Een lichtpuntje vormden de verkopen tijdens koopjesfestijn Black Friday. In de Verenigde Staten, en ook in Nederland, werden online verkooprecords gebroken ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten onder druk zet.

Adyen

De AEX noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 716,57 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 948,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Naast Shell stonden betaalbedrijf Adyen, verfmaker AkzoNobel, en chipbedrijf ASMI in de staartgroep van de AEX, met minnen van ruim 1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD daalde ook dik 1 procent na overnameberichten in de sector. De Duitse branchegenoot Brenntag bevestigde gesprekken te voeren over een overname van zijn Amerikaanse concurrent Univar.

Heineken

Heineken verloor 0,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. AB InBev klom dik 3 procent in Brussel. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 0,4 procent) voerde de schaarse stijgers aan in de AEX.

In de MidKap sloot logistiek vastgoedbedrijf CTP de rij, met een verlies van 2,1 procent. WDP zakte 1,4 procent. Het vastgoedfonds heeft een lening van 440 miljoen euro ontvangen van een groep banken onder leiding van de China Construction Bank. Koffieconcern JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, en biotechnoloog Galapagos waren de enige winnaars, met plussen van 0,5 procent.

De euro was 1,0388 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws