Nieuws Actueel

AEX flink onderuit, fusiebedrijf DSM-Firmenich grootste daler

De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies gesloten. Ook de beurzen elders in Europa gingen flink omlaag. Beleggers reageerden negatief op de verrassende verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door kredietbeoordelaar Fitch. Grootste daler in de hoofdindex op Beursplein 5 was fusieconcern DSM-Firmenich na tegenvallende resultaten.

ANP 2 augustus 2023

ANP020823180 1

De AEX eindigde 1,4 procent in het rood op 775,03 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 911,94 punten. De hoofdgraadmeters op de aandelenmarkten in Parijs, Londen en Frankfurt tekenden koersdalingen tot 1,4 procent op.

De grootste economie ter wereld raakte de hoogste kredietscore bij Fitch kwijt. Dit betekent dat Amerikaanse staatsobligaties in de ogen van Fitch niet meer tot de veiligste beleggingen behoren. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat een van de toonaangevende ratingbureaus deze stap zet.

DSM-Firmenich

DSM-Firmenich bungelde onderaan de AEX met een min van ruim 6 procent. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf zag zoals verwacht de omzet en winst dalen in het tweede kwartaal. Het concern had eind juni al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten bij zijn vitamineactiviteiten.

Wolters Kluwer moest een verlies van 1,4 procent slikken. De informatieleverancier boekte meer omzet in de eerste zes maanden van het jaar en handhaafde zijn jaarverwachting. Analisten van de Belgische bank KBC Securities wezen echter op de gestegen personeelskosten in de eerste jaarhelft. Brouwer Heineken, informatieleverancier RELX en chipbedrijf ASMI waren de enige stijgers in de AEX met plusjes tot 0,3 procent.

JDE Peet's

In de MidKap zakte koffieconcern JDE Peet's 1,9 procent. Het moederbedrijf van Douwe Egberts verhoogde de omzet in de eerste jaarhelft licht dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf werd wel wat voorzichtiger over de winstgevendheid dit jaar.

Kunstmestproducent OCI opende eveneens de boeken. Het bedrijf zag de omzet meer dan halveren in het tweede kwartaal en dook in de rode cijfers. OCI kampte vooral met lagere prijzen van stikstof en methanol, maar ziet verbeteringen in de tweede jaarhelft. Het bedrijf was koploper in de MidKap met een plus van 2,3 procent.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0963 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent minder op 79,34 dollar. Brentolie werd 2,2 procent goedkoper op 83,05 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws