Nieuws Actueel

AEX-index levert winst in, betaalbedrijf Adyen onderaan

De AEX-index op het Damrak zag dinsdag een eerdere winst verdampen en zakte in het rood, mede door een koersverlies van 3 procent voor betaalbedrijf Adyen. Ook Randstad (min 1,5 procent) behoorde tot de verliezers in de hoofdindex. Analisten van Oddo BHF gaven de uitzender een verkoopadvies. Beleggers lijken daarnaast wat voorzichtiger te zijn geworden na de recente sterke opmars.

ANP 24 januari 2023

ANP240123119 1

Ook wordt gewacht op de resultaten van grote Amerikaanse bedrijven, zoals General Electric, 3M, Lockheed Martin en Johnson & Johnson, die later op de dag naar buiten komen. Microsoft komt dinsdag na de slotbel op Wall Street als eerste grote Amerikaanse techconcern met kwartaalcijfers.

Positieve signalen over de economie van de eurozone konden het tij niet keren. Volgens marktonderzoeker S&P Global laat de economische activiteit in het eurogebied deze maand een kleine groei zien, na zes maanden van krimp.

Chips

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de min op 745,18 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 1005,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen verloor 0,4 procent, na een krimp van de Britse economie in januari.

Chipbedrijf Besi was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 1,1 procent. Chipmachinefabrikant ASML, die woensdag met cijfers komt, verloor daarentegen 0,1 procent.

Avantium

DSM won 1 procent. Het speciaalchemiebedrijf zakte maandag nog bijna 4 procent nadat het liet weten dat de aanmeldingstermijn voor de fusie met het Zwitserse Firmenich is verlengd. Dat komt volgens de bedrijven doordat nog niet alle benodigde goedkeuringen van de toezichthouders voor de fusieplannen binnen zijn.

Bij de kleinere bedrijven steeg Avantium 5 procent. Beleggers reageerden verheugd op het bericht dat het chemiebedrijf een nieuwe klant heeft gevonden voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl. De Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, zal de plantaardige plastics die Avantium naar verwachting in 2024 zal produceren, zeker vijf jaar afnemen.

Primark

AB Foods zakte 1,7 procent in Londen. De Britse eigenaar van Primark zag de omzet van de kledingketen in het afgelopen kwartaal met 18 procent stijgen. De retailer, die naast kleding ook suiker en voedingsingrediënten verkoopt, waarschuwde eerder al dat de winst dit jaar zal dalen als gevolg van de hogere kosten.

De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 81,60 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 88,16 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws