Nieuws Actueel

AEX weer boven 700 punten onder aanvoering Philips

De AEX-index op het Damrak stond woensdag weer boven de 700 punten onder aanvoering van Philips. Beleggers reageerden positief op de testresultaten van de slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Volgens Philips blijkt daaruit dat de risico's op gezondheidsklachten bij gebruikers van de eerste generatie zogeheten Dreamstation-apparaten "zeer klein" zijn.

ANP 21 december 2022

ANP211222114 1

Philips moest 5,5 miljoen slaapapneu-apparaten vervangen vanwege problemen met het isolatieschuim, waarvan deeltjes zouden kunnen afbrokkelen. Twee derde van de apparaten die Philips moet vervangen zijn van het type Dreamstation. De hele terugroepactie voor de slaapapneu-apparaten ligt volgens het bedrijf op schema om begin 2023 te worden afgerond.

De positieve testresultaten zijn een opsteker voor Philips, dat dit jaar meer dan 60 procent van zijn beurswaarde zag verdampen. Vorig jaar, toen de problemen met de beademingsapparatuur aan het licht kwamen, raakte het bedrijf al bijna een derde aan waarde kwijt.

Positief

Ook de algehele stemming op de Europese beursvloeren was positief, nadat Wall Street dinsdag een vierdaagse verliesreeks wist te doorbreken. Beleggers lijken de zorgen over een mogelijke recessie weer even aan de kant te schuiven.

De AEX boekte rond het middaguur een winst van 0,7 procent op 702,04 punten. Dinsdag sloot de hoofdindex voor het eerst sinds 9 november onder de 700 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 931,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

ABN AMRO

Naast Philips (plus 4 procent) stonden vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en speciaalchemiebedrijf DSM in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,7 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD en betaalbedrijf Adyen waren de enige dalers, met minnen van 1,5 en 0,2 procent.

In de MidKap gingen bodemonderzoeker Fugro en fitnessketen Basic-Fit aan kop met winst tot 2,7 procent. ABN AMRO won 0,8 procent, na een koopadvies door AlphaValue/Baader. PostNL daalde 0,8 procent ondanks sterke resultaten van de Amerikaanse pakketbezorger FedEx.

Sportmerken

In Frankfurt stegen de Duitse sportmerken Adidas en Puma dik 7 en ruim 8 procent na sterke resultaten van concurrent Nike. Het Amerikaanse sportmerk zag de verkopen afgelopen kwartaal flink stijgen en lijkt woensdag op Wall Street fors hoger te gaan openen. In Londen klom sportkledingketen JD Sports 5,5 procent.

De euro was 1,0615 dollar waard, tegen 1,0629 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 76,93 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 80,84 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws