Nieuws Actueel

AEX zakt weer onder 700 punten door recessievrees

De AEX-index op het Damrak zakte vrijdag verder weg en dook weer onder de psychologische grens van 700 punten. De laatste keer dat de hoofdindex onder dat niveau sloot was op 9 november. De koersdaling volgde op de koersdreun van een dag eerder, die werd veroorzaakt door de renteverhogingen van de centrale banken. De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve en de Bank of England schroefden deze week allemaal hun rentetarieven op in de strijd tegen de hoge inflatie.

ANP 16 december 2022

ANP161222128 1

De centrale bankiers gaven daarbij aan nog niet klaar te zijn met het verhogen van de rentes. Dat wakkerde de vrees aan dat de centrale banken daarmee een recessie zullen veroorzaken. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie af maar zetten ook een rem op de economie. Daarnaast zijn hogere rentes over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen.

De AEX stond rond het middaguur 1,4 procent in het rood op 697,69 punten. Een dag eerder raakte de graadmeter al ruim 3 procent kwijt. De MidKap zakte 1,7 procent tot 922,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,5 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield en ING

Chemicaliëndistributeur IMCD en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 3,8 procent. Ook Philips (min 3,6 procent) stond in de staartgroep. Het zorgtechnologiebedrijf zag dit jaar al ruim de helft van zijn beurswaarde verdampen vanwege de problemen met zijn beademingsapparatuur. Financieel concern ING was de enige stijger met een plus van 1,7 procent.

Just Eat Takeaway zakte 2,5 procent. De maaltijdbezorger is een samenwerking aangegaan met de supermarktketen Co-op voor de levering van boodschappen in het Verenigd Koninkrijk. Unilever daalde 0,3 procent. Het levensmiddelenconcern liet weten dat een juridisch conflict met dochterbedrijf Ben & Jerry's is opgelost. De twee partijen lagen overhoop over de verkoop van de Israëlische activiteiten van Ben & Jerry's en het recht van de Amerikaanse ijsmaker om zelf zeggenschap te hebben over ethische kwesties.

Aalberts en euro- en oliekoers

In de MidKap werd Aalberts ruim 4 procent lager gezet. De industrieel toeleverancier kondigde aan dat topman Wim Pelsma in de tweede helft van 2023 vertrekt bij het bedrijf. Pelsma begon in 1999 bij Aalberts en werd in 2012 benoemd tot topman.

De euro was 1,0623 dollar waard, tegen 1,0634 dollar een dag eerder. Ook de olieprijzen daalden door de vrees voor een recessie, die de vraag naar brandstoffen onder druk zal zetten. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,8 procent in prijs tot 74,01 dollar. Brentolie kostte 2,6 procent minder op 79,07 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws