Nieuws Actueel

AEX zet winstreeks voort dankzij tech- en chipbedrijven

De AEX-index op het Damrak zette maandag de winstreeks voort onder aanvoering van de tech- en chipbedrijven. Sinds het begin van het nieuwe jaar is de hoofdindex al dik 40 punten gestegen tot het hoogste niveau sinds 14 december. De rally wordt aangedreven door de heropening van de Chinese economie en de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk de rente wat minder stevig hoeft te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

ANP 9 januari 2023

ANP090123104 1

Afgelopen vrijdag reageerden beleggers al verheugd op het banenrapport van de Amerikaanse overheid, waaruit bleek dat de lonen in de VS minder hard stijgen. Dat wakkerde de hoop aan dat de Fed het dit jaar rustiger aan kan doen met het verhogen van de rente en zorgde voor stevige koerswinsten op Wall Street.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 730,62 punten. De graadmeter begon 2023 op 689 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 980,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. Londen bleef vlak.

Chipbedrijven

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 2,9 procent. Prosus (plus 2,4 procent) profiteerde van de aanhoudende rally in de Chinese techsector. Zo steeg Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft, 3,6 procent in Hongkong. Verlichtingsbedrijf Signify deed het nog beter en won dik 3 procent. Olie- en gasconcern Shell won 1,9 procent dankzij een herstel van de olieprijzen. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX sloten de rij, met minnen van 0,9 procent.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grote winnaar in de MidKap, met een plus van 8 procent. ABN AMRO en verzekeraar ASR waren de enige dalers, met kleine minnen van 0,1 procent. PostNL dikte 4 procent aan. Het postbedrijf heeft een cao-akkoord bereikt met vakbonden. De ruim 18.000 mensen die onder die cao vallen krijgen er tot 9,5 procent loon bij. Daarnaast krijgt het PostNL-personeel komende maand een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het brutoloon.

ForFarmers

ForFarmers leverde 1,1 procent in. Het veevoerbedrijf en zijn branchegenoot 2Agriculture zijn er niet in geslaagd om de zorgen van de Britse toezichthouder CMA over hun geplande samenwerking weg te nemen. De twee bedrijven beraden zich nu op vervolgstappen.

In Londen zakte AstraZeneca 1 procent. Het Brits-Zweedse farmaceutische concern koopt het Amerikaanse biotechbedrijf CinCor Pharma voor ongeveer 1,8 miljard dollar.

Euro en dollar

De euro was 1,0670 dollar waard, tegen 1,0619 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent in prijs tot 76,10 dollar per vat. Brentolie werd 2,9 procent duurder op 80,86 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws