Nieuws Actueel

Bas van der Veldt (AFAS): 'Altijd op zoek naar beter. Geen tijd voor stilstand'

Hij is de CEO en het gezicht van een van de meest winstgevende bedrijven van Nederland. De ‘sekte van Leusden’, zoals AFAS Software wel wordt genoemd, groeide in 22 jaar tijd uit naar een organisatie met een omzet van 121 miljoen euro en 53,4 miljoen winst. En het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Bas van der Veldt vertelt er alles over.

Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg 24 juli 2019

Bas van der Veldt AFAS 4

“Ondernemersdrive zit in onze slogan: ‘Inspireert beter ondernemen’. Dat is wat ons drijft. We willen aan de wereld laten zien dat de manier waarop organisaties zijn ingericht vele malen beter kan. Laten zien dat de vele dingen die ze als waarheid aannemen niet altijd de waarheid zijn. Het kan leuker, makkelijker, efficiënter en winstgevender. We leveren een tool (ERP-software) waarmee onze klanten dit kunnen realiseren, maar de ondernemersvisie krijgen ze er gratis bij. We willen niet één ding heel goed doen, maar in alles wat we doen de beste zijn. We hebben een uniek HR-beleid: we zijn het enige bedrijf in Nederland met een theater in het eigen pand, we zijn het enige bedrijf met een dug-out op het voetbalveld bij een eredivisieclub (in het AFAS Stadion van AZ, red.), we schenken jaarlijks meer dan welk bedrijf ook aan het goede doel en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Geheim

“Ons geheim in één woord: liefde. Liefde voor de medewerkers en van daaruit liefde voor de klanten. Al het andere is overbodig. Natuurlijk moet je een beetje mazzel hebben en in de juiste branche zitten. Mijn zwager zit in de bloemen. En die draaien soms door op de veiling. Dan heb je veel liefde in de plantjes gestopt en verdien je niets.
Veel mensen denken dat ondernemen iets heel complex moet zijn. Maar eigenlijk is het dus heel eenvoudig. Wij geloven dat je vrijheid en verantwoordelijkheid op een laag niveau in de organisatie moet leggen. Ons medewerkershandboek - wij noemen het de AFAS werkwijzer en hebben hem zelfs openbaar digitaal beschikbaar gesteld op afas.nl/werkwijzer - hebben we onlangs ingekort van 15.000 naar 3.500 woorden (meer dan 75 procent minder regels!). Maar eigenlijk is het in één zin te vatten: ‘Werk met gezond verstand en in het belang van AFAS.''

Lees ook: Hoe AFAS-baas Bas van der Veldt zijn medewerkers gelukkig maakt door regels af te schaffen

DNA

“Liefde kan trouwens ook betekenen: uit elkaar gaan. Als je eerlijk naar elkaar bent en elkaar het beste gunt, is dat soms de beste keuze. Je DNA bewaak je door superkritisch te zijn op wie je aanneemt. Hoeveel enthousiasme neem je mee? Heb je het hart op de goede plek? Dat is voor ons heel belangrijk bij het aannemen. En soms moet je van iemand afscheid nemen. Wij geloven echt in leiderschap. Medewerkers maximaal uitdagen. Het is tegenwoordig hip om geen leiders of managers in een bedrijf te hebben en te geloven dat het zelfsturend werkt. Daar geloven wij niet in. Wij denken dat er nog één ding beter is dan een beetje of geen leiderschap: fantastisch leiderschap. Maar wel zo min mogelijk.”

Hinderlijke disfunctionaliteit

“Mijn ongeduld zit me in de weg. Ik laat mensen niet uitpraten. Dat is onbeschoft. Maar ik krijg het er niet uit. Ik vind vaak dat het tempo ontbreekt in het gesprek en de gedachtegang van de gesprekspartner. Vaak weet ik al wat iemand wil gaan zeggen. Voor tachtig procent klopt dat ook. Maar hierdoor loop ik wel twintig procent mis met een groot negatief effect. Dat is ook voor mezelf jammer. Het is een nare eigenschap. Verder ben ik drammerig, dat is de eigenschap die veel collega’s me toedichten. Ik ben me er bewust van, denk erover na. Dat ongeduld brengt ons ook waar we zijn. Altijd op zoek naar beter. Geen tijd voor stilstand.”

Lees ook: Waarom alle medewerkers bij AFAS Software leren reanimeren

Met beide benen op de grond

“In alle euforie is dat wel eens ingewikkeld, dat geef ik toe. Thuis word ik enorm geholpen op dat vlak. Als ik net ergens op het podium heb gestaan en volop adrenaline in m’n lijf heb, is dat wel eens gek. Thuis ben ik ook niet zo succesvol als hier: ik kan een betere partner en een nog veel betere vader zijn. Hier hoor ik heel veel en kan ik keuzes maken. Thuis moet ik alles zelf bedenken; dat is heel anders. Ik ben niet echt een romanticus en ik moet meer initiatief nemen. Ik breng de kinderen elke dag naar school. We ontbijten en dineren samen en zitten dan echt een half uur aan tafel. Ik probeer genoeg tijd voor ze vrij te maken en limiteer de schermtijd aanzienlijk. Daarnaast neem ik mijn meiden iedere zes weken een middag ergens mee naartoe om leuke en leerzame dingen te ondernemen.

De werk-privébalans vind ik belangrijk. Veel ondernemers tobben met dat thema, maar je kunt niet alleen werken; de meeste ondernemers hebben ook de verantwoordelijkheid voor een partner of gezin. Kennen jullie het boek Tools of Titans van Timothy Ferriss? Heel boeiend. Wist je dat zeventig procent van de topondernemers mediteert? Of ik dat doe? Ja, ik ook. Ik gebruik de Headspace-app.”

Droom

“Ik heb het idee dat we pas net begonnen zijn. AFAS kan nog zoveel bereiken. Onze klanten moeten – dankzij onze invloed – aantoonbaar leuker, efficiënter, winstgevender en socialer zijn dan andere bedrijven. Iets heel anders als het gaat om winnen: ik ben vorig jaar met -23 graden Celsius samen met de Iceman in m’n zwembroek de berg opgeklommen. Maar ik zou nog wel eens een week in een stilteklooster willen overwinnen – dat zal niet eenvoudig worden. Maar het ultieme zou toch wel zijn als een van mijn dochters hier ooit zou rondlopen. Hoe gaaf zou dat zijn?”

Meer lezen? Koop het boek ‘LEF – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld’ met 10% korting op www.lefboek.nl met de code DO.

Meer nieuws en inspiratie van topondernemers? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

e