Nieuws Actueel

'Afketsen miljoenendeal logisch'

Er is geen sprake van dat hij de hielen heeft gelicht om een miljoenenbetaling voor de omstreden biovergister in Nistelrode te ontlopen. Dat zegt ondernemer Chris van Steenbergen (36) van de BiQ Group in Eindhoven. "De verkoper is de afspraken gewoon niet nagekomen. En dus heb ik niet betaald."

Hub Dohmen | Foto: SXC 17 september 2016

Foto ed

Op 9 maart sloten de Eindhovenaar namens BiQ en Peter Hoogendonk bij notaris Stan Commissaris in Eindhoven een overeenkomst voor de overdracht van subsidies en vergunning van de vergister, die mest omzet in gas. Later zou ook de overdracht van de feitelijke installatie geregeld worden. "Bij controle bleken er problemen", zegt Van Steenbergen. "Er was bijvoorbeeld geen watervergunning. Ook waren de subsidies ter waarde van 1,2 miljoen euro per jaar niet in orde."

Van Steenbergen noemt het daarom 'logisch' dat BiQ niet afrekende met Hoogendonk. Die zou een half miljoen euro plus twee miljoen aan aandelen van BiQ Group NV krijgen. Hoogendonk, die niet reageert op herhaaldelijk verzoek daartoe, stelde eerder in het Eindhovens Dagblad dat Van Steenbergen zich niet aan de afspraken hield.

Lees ook: Slimme zakenman of onbetrouwbaar sujet?

De gang van zaken heeft vergaande gevolgen voor Van Steenbergen. Hij zegt na het afketsen van 'Nistelrode' gestopt te zijn met de BiQ Group, het investeren in bedrijven. "We hadden inschrijvingen voor 1,2 miljoen euro voor het energiefonds dat Nistelrode zou gaan doen", zegt hij. "Maar ja, als dat niet doorgaat, dan is het afgelopen."

Het was de tweede keer dat een beoogde investering niet doorging. Eerder liep een beoogde investering in de mestverwerker in Sterksel ook al op niets uit. Volgens initiatiefnemer Peter Schaminee hield Van Steenbergen zich niet aan afspraken. De BiQ-voorman stelt echter dat er geen toezegging was gedaan, maar een 'investeringsaanvraag in overweging genomen'.

Ondertussen zit de provincie met de handen in haar haar. Want 'Den Bosch' kan nergens terecht om te klagen over wantoestanden bij het bedrijf. Omdat de post aan het zakenadres van BiQ bij het Evoluon ongeopend terugkomt, wendt de provincie zich daarom maar tot curator Jos Dexters in Helmond. Die wikkelt het faillissement van Biogas Nistelrode BV af, het dochterbedrijf van Hoogendonk dat vroeger de provinciale vergunning had. Het bedrijf ging binnen een maand na de overeenkomst van Hoogendonk met BiQ over de kop.

Signalen dat hij in Bosnië verblijft, ontkent de zakenman met kracht. "Ik woon in Zwitserland", zegt hij. Later corrigeert hij dit door te zeggen dat hij nog steeds in Nederland woont. Zijn adres geeft hij echter niet prijs.

Op Facebook en zakelijk netwerk LinkedIn meldt Van Steenbergen echter in respectievelijk Las Vegas en New York te wonen. Van Steenbergen: "Ach meneer, wie neemt Facebook nu serieus?" Overigens heeft hij de gegevens op beide netwerken na een gesprek met deze krant aangepast. Ook waren de subsidies ter waarde van 1,2 miljoen euro per jaar niet in orde.