Nieuws Actueel

AFM: kwart huurders met variabel contract voorziet problemen

Bijna een kwart van de Nederlanders met een huurhuis en een variabel energiecontract heeft volgend jaar waarschijnlijk moeite met rondkomen door de stijgende (energie)prijzen. Dat geldt ook voor huurders met een vast contract dat binnen twaalf maanden afloopt, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

ANP 21 december 2022

ANP211222156 1

Bij mensen met een hypotheek is dit bijna één op de tien. "Dit ondanks de instelling van een prijsplafond voor energie. Deze cijfers geven opnieuw aan hoe kwetsbaar veel huishoudens zijn", zegt Laura van Geest, bestuurder bij de AFM.

Volgens het onderzoek denkt driekwart van de hypotheekbezitters de kosten voor energie te kunnen dragen, in het geval dat deze zouden verdubbelen. Bij huurders is dit amper de helft.

Ongeveer vijf op de tien hypotheekbezitters geven aan een variabel energiecontract te hebben en vier op de tien een vast contract. De rest geeft aan niet te weten hoe het energiecontract eruitziet. Van de hypotheekbezitters met een variabel contract, geeft ruim de helft aan een variabel contract te hebben waarvan de prijzen maandelijks aangepast kunnen worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws