Nieuws Actueel
Agrisun ziet groeimarkt voor nieuwe generatie panelen
Bij het bezoek aan een boer in Friesland viel het kwartje voor Huub Brookhuis en John Ruiter. Bijna tien jaar later levert hun bedrijf Agrisun gesubsidieerde zonnepanelen aan de agrarische sector en ondernemingen in heel Nederland. “We staan nog maar aan het begin.” Deel 6 in de serie Twente Duurzaam.

Huub Brookhuis en John Ruiter kennen hun doelgroep: ze hebben allebei een agrarisch verleden. Brookhuis had ooit een rozenkwekerij in De Lutte, Ruiter - opgegroeid in Nijverdal- was aardappelboer in Groningen. Ze kwamen elkaar tegen tijdens de studie voor landelijk vastgoedmakelaar. Samen moesten de mannen een taxatie-opdracht uitvoeren in Friesland.
“De boer wilde beginnen met zonnepanelen en liep helemaal vast in het woud van subsidies en regels. John en ik keken elkaar aan toen we dat hoorden. Dit kon wel eens wat voor ons zijn, dachten we meteen,” blikt Brookhuis terug. “Zo’n aanvraag kan inderdaad best lastig zijn. Maar dankzij onze kennis van vastgoed weten we goed de weg in subsidieland.”
Veel dakenAgrisun werd opgericht in 2008. De naam verwijst naar de agrarische sector omdat volgens de oprichters juist daar veel kansen liggen voor zonne-energie. “Boeren hebben al ervaring met het gebruik van subsidies, meer dan bijvoorbeeld de plaatselijke machinefabriek. Voor hen is energie ook een belangrijke factor in hun een bedrijfsvoering, terwijl reguliere bedrijven vooral op de personeelskosten letten. Bovendien hebben agrarische bedrijven relatief veel daken op hun grondgebied voor het plaatsen van zonnepanelen.” Brookhuis en Ruiter hadden het goed gezien, want binnen twee jaar tijd na de start van Agrisun hadden ze al aanvragen voor duizend systemen met zonnepanelen de deur uit. Ze zochten hun doelgroep op beurzen en in vakbladen. Dat betekende contact dat ze koesterden, want het bedrijf wil geen webshop voor zonnepanelen zijn. “We gaan altijd op locatie,” zegt Ruiter. “We willen onze klanten persoonlijk zien, maar het is minstens net zo belangrijk om de situatie ter plekke te bekijken. Schaduw, helling en ligging van het dak, en de bestaande infrastructuur zijn allemaal bepalende factoren voor het rendement van zonnepanelen. Het gaat om maatwerk, niet om een standaardproduct.”
Dertig jaar garantieOmdat zonnepanelen de afgelopen jaren kwalitatief zijn verbeterd, worden ze aantrekkelijk voor een groeiende doelgroep. De opbrengst per paneel is sinds 2008 met bijna vijftig procent gegroeid tot 300 Watt in plaats van 210 Watt. Per vierkante meter zonnepaneel kan nu meer energie worden opgewekt. In de nieuwe generatie panelen zijn de zonnecellen ingebouwd in een dubbele laag glas. Agrisun kan met Solarwatt - geproduceerd door BMW - zelfs dertig jaar garantie op de panelen geven. Brookhuis: “In de praktijk gaan de panelen veel langer mee, eigenlijk kun je spreken van levenslange garantie. Het rendement blijft op hetzelfde hoge niveau.” Ook bedrijven (of particulieren) met minder dakoppervlak dan de gemiddelde boer kunnen de investering dus snel terugverdienen. Europastry en Easy Sanatory Solutions in Oldenzaal zagen dat ook en hebben zonnepanelen geplaatst. “Het heeft niet alleen te maken met de kostprijs van energie die op die manier lager wordt. Zonne-energie past ook bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat de samenleving tegenwoordig verlangt van organisaties.”
Aandeel duurzame energie snel omhoogDe toekomst lijkt er zonnig uit te zien voor Agrisun, want Nederland moet het aandeel duurzame energie in 2020 hebben verdrievoudigd tot 14%. Om die inhaalslag te maken, zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Bedrijven kunnen een beroep doen op de Energie Investeringsaftrek (EIA), die is gestegen van 41,5 naar 52%. Soms kan de subsidieregeling SDE+ aantrekkelijker zijn, een pot van in totaal 5 miljard euro. Huub Brookhuis (Agrisun): ,,Hoewel de agrarische sector voorop loopt, heeft nog geen 15% van de ondernemers zonnepanelen. In de andere sectoren ligt dat percentage nog lager. Er valt voor veel bedrijven nog een wereld te winnen.”
Twentse Duurzame BedrijvenTijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.
> Lees meer over het Business Festival
In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:
> Ecogrant Oldenzaal geeft advies rondom duurzame investeringsprojecten
> Tom Linneman checkt bouwplaatsen op Breeamscores
> Farwick Groenspecialisten blijft doorgaan met innovatieve, duurzame oplossingen