Nieuws Actueel

Agro-NRG levert advies én zonnepanelen aan landbouw

Mede dankzij de goede verstandhouding met de regionale boeren heeft Robert ten Horst een florerende (groot)handel in zonnepanelen uit de grond kunnen stampen. Tegenwoordig levert zijn bedrijf, Agro-NRG, niet alleen groene stroom aan de agrarische wereld, maar ook aan het MKB. “Maar mijn oorsprong ligt in de landbouw.” Deel 24 uit de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 21 december 2016

Agro 1

Aan duurzaamheid geen gebrek bij Robert ter Horst. Hij verkoopt zonnepanelen, resideert in een energieneutraal pand, rijdt een hybride auto en betrekt de eieren van zijn eigen kippen. “Ik sta dicht bij de natuur,” zegt hij. “Ik wil bijdragen aan een groene wereld. Zoals dat ook geldt voor boeren.” Er is nog een belangrijke overeenkomst met agrariërs: hij heeft dezelfde mentaliteit. “Net als boeren wil ik zoveel mogelijk onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn. Dat is ook ondernemerschap.”

Vertrouwensband

Dat hij in 2009 zonnepanelen ging leveren aan boeren was geen toeval. “Ik heb sinds 1996 een agrarisch adviesbureau en in die hoedanigheid had ik al jaren meer dan tweeduizend regionale melkveehouders als klant,” zegt hij. “Ik begeleidde hen op het gebied van mineralenmanagement. Later was ik mede-eigenaar van een bedrijf in ventilatietechniek, waarmee ik bij dezelfde boeren over de vloer kwam. Als je goede producten of adviezen levert, bouw je een vertrouwensband op. Ik ken hen, zij kennen mij.” Dat is vooral in de agrarische wereld een voordeel, weet Ter Horst. “Want daar praat het zich voort.”

Duitsland

De inspiratie om in zonnepanelen te gaan, kwam óók voort uit contact met boeren. “Ik heb 200 melkveehouders in Duitsland als klant en toen de Duitse regering in 2001 vol ging inzetten op duurzaamheid, kregen de agrariërs daar een flinke subsidie op zonnepanelen. Wat daar wel kon, kon in Nederland niet. Toen de Nederlandse overheid ook soepeler werd in de regelgeving, onder meer via een energie-investeringsaftrek en een stimuleringsbijdrage, zag ik mijn kans schoon. In 2009 verkocht ik mijn eerste installatie aan een melkveehouder in Denekamp.”

Zelf opwekken

Vanaf toen ging het snel. “Boeren willen onafhankelijk zijn, dus ook qua energie,” stelt Ter Horst. “Het zelf opwekken van groene stroom is daar een voorbeeld van. Er zijn melkveehouders die zes jaar geleden zonnepanelen gekocht hebben en nu verlost zijn van de investeringskosten én de energierekening. Dat is mooi, want ze hebben het moeilijk genoeg met de huidige regelgeving en het negatieve beeld dat om hen zweeft. Ze worden soms neergezet als een stelletje milieucriminelen, maar niets is minder waar. Op dit moment wordt vierenveertig procent van alle duurzame stroom in Nederland opgewekt door de landbouw. Het is de enige sector die voorloopt op het gebied van CO2-reductie en de doelstelling van 2020 allang gehaald heeft.”

Geheim van de smid

Ter Horst schat in dat ruim twintig procent van de melkveehouders groene stroom opwekt via zonnepanelen. Zelf besloot hij nieuwe afzetmarkten te benaderen om niet louter afhankelijk te zijn van de landbouw. Zo liet hij een oud bedrijfspand in Ootmarsum energieneutraal maken en besloot hij in 2013 onder de naam Home-NRG een groothandel in zonnepanelen op te zetten. Ter Horst richt zich - als dealer van Duitse en Japanse topmerken als Sharp, Panasonic en Solar Frontier - vooral op kwaliteit. Die strategie levert een explosieve groei op, zeker bij klanten uit het MKB. Het geheim van de smid? “We zijn óók een elektrotechnisch bedrijf. We zorgen voor het monteren van de installatie, onderhoudscontracten, verzekeringen en reinigingsservice. Alles onder één dak dus, maar wel een dak met zonnepanelen erop.”

Superzuinig

Home-NRG introduceerde op de Energievakbeurs in Den Bosch onlangs de NRG-BOX, een zogenaamd ‘Triple Hybrid Power’-systeem. “Ofwel, een superzuinige dieselgenerator die dankzij zeer slimme software moeiteloos overschakelt tussen een hoogwaardig batterijsysteem en efficiënte zonnepanelen,” legt Robert ter Horst uit. “Alle elementen bevinden zich in een 20 ft zeecontainer, waardoor ze snel wereldwijd toegepast kunnen worden.” De NRG-BOX bespaart tot veertig procent brandstofkosten.

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Advies van Extend: een investering die zichzelf terug verdient> Rokramix produceert zo duurzaam mogelijke betonmortel> MSG onderneemt maatschappelijk betrokken én rendabel> Ter Steege: minder slopen oude gebouwen, meer kwaliteit