Nieuws Agro

Akkerbouwers zien oogst in gevaar komen door droogte en harde wind

Door het extreem natte voorjaar, de droogte van de laatste weken en de harde wind komen de aardappelen en uien nauwelijks omhoog. Akkerbouwers sproeien nu dag en nacht. De oogst zal dit jaar minder zijn. Dat heeft ook effect op de prijzen.

Van onze redactie 13 juni 2023

Droogte akkerbouw uien klimaat hitte

Een akkerbouwer is aan het werk in een uienveld. Door het natte voorjaar en de droogte van de laatste weken komen de aardappelen en uien nauwelijks omhoog. Foto: ANP

Hoeveel schade de droogte precies gaat veroorzaken zal later blijken. Boeren zijn volop bezig om hun akkers te beregenen, tot zo lang dat mogelijk is. Als de droogte aanhoudt, dreigt een verbod om water uit de grond te onttrekken. Dat zal eerst op de hogere zandgronden in Brabant, Limburg en delen van Gelderland zijn, en later wellicht ook in andere delen van Nederland. ,,Drenthe krijgt bijvoorbeeld water vanuit het IJsselmeer, die kunnen langer beregenen", zegt Sjoerd Heestermans, vicevoorzitter van de Nederlandse Akkerbouwbond en akkerbouwer in Tholen, tegen het AD.

''Drenthe krijgt bijvoorbeeld water vanuit het IJsselmeer, die kunnen langer beregenen''

Sjoerd Heestermans, vicevoorzitter Nederlandse Akkerbouwbond

Door het natte voorjaar konden telers pas laat het land op

Hij heeft het over het worstcase-scenario, vooral voor de oogst van uien en aardappelen. Door het natte voorjaar konden telers pas laat het land op. Aardappelen worden een jaar eerder gekweekt, en daarna gekoeld opgeslagen. Vanaf maart moeten ze vervolgens de grond in, maar door het natte weer lukte dat niet.

Lees ook: Startup van de Week: hoe Agurotech het wereldwijde landbouwsysteem toekomstbestendig wil maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws