Nieuws Agro

Bij Snoek gaat de melk straks recht uit de koe het lekkerste ijs in

Teteringen krijgt een ijsboerderij, schrijft BN/De Stem. Irene Snoek-Buiks (30) en Rob Snoek (32) hopen bij de opening, met Pasen, op zomers weer – zodat hun ambachtelijk gemaakte, koude lekkernij direct aftrek vindt bij wandelaars en fietsers van en naar het buitengebied aan de Zwarte Dijk.

Theo Jongedijk | Foto: Ron Magielse 8 maart 2017

Snoek

Irene: "Rob en ik koesteren al jaren de droom van een eigen bedrijf. De ligging van de boerderij van mijn schoonouders leent zich er prima voor. Het uitgangspunt is de melk. Veel kinderen uit de stad denken dat die uit de fabriek komt. Hier kunnen we de koeien laten zien die de melk geven."

Die bonte dames, zo’n zeventig in getal, loeien lustig door het verhaal van Irene heen. "Als je melk als basis neemt, denk je al gauw aan kaas. Wij willen toch iets anders. Dus wordt het ijs." Irene laat zien dat een deel van de schuur waarin Bij Snoek wordt gevestigd een verlaagd plafond heeft gekregen. De verder nog kale ruimte is in tweeën gedeeld, zodat de toekomstige gasten en de productie van elkaar zijn gescheiden. De eigenaresse werkte eerst in de zorg, met verstandelijk gehandicapten. Daarna ging ze aan de slag in een notenwinkel in Oosterhout. In de combinatie van werken met mensen en voedingsmiddelen besloot ze haar nieuwe uitdaging te zoeken.

IJsmaken

Om het ijsmaken goed onder de knie te krijgen, is ze in de leer bij een heuse ijsmeester. "Alles draait om een goed evenwicht tussen vetten en suikers om water in het product niet te laten bevriezen. Ik wil een zo natuurlijk mogelijk ijs maken van de melk van onze eigen koeien."

Haar kinderen Maud (5), Noor (3) en zelfs de jonge Seb van twee krijgen glinsterende ogen van al die verhalen over ijs. "Ze hebben er vandaag al eentje gehad, hoor", meldt oma uit de keuken. Het is de bedoeling dat Bij Snoek later dit jaar wordt uitgebreid met een boerderijwinkel, gespecialiseerd in streekproducten. Ook hierbij speelt de ligging aan de Zwarte Dijk, het verlengde van de Groenstraat, een belangrijke rol. De locatie is in de directe omgeving van nieuwbouw in zowel Teteringen als Breda, met veel jonge gezinnen als doelgroep en een vogelgebied als toeristische trekpleister in de Lage Vuchtpolder in ontwikkeling. "De boerderij van mijn schoonouders dateert uit de jaren zestig en is daarmee meer dan een halve eeuw oud. Mooi dat we er nu nieuwe activiteiten aan toevoegen."

Alles draait om een goed evenwicht tussen vetten en suikers om water in het product niet te laten bevriezen

Irene Snoek-Buiks