Nieuws Agro
Heeft de boer nog toekomst? ‘Natuurlijk!’, zeggen jonge boeren in opleiding
Terwijl er steeds meer boeren stoppen omdat ze vinden dat ze klem zitten, zijn er nog altijd jongeren die héél enthousiast het vak in willen stappen. ‘Wie anders maakt straks ons voedsel?’, zeggen ze. Met een brede aanpak in landbouw en veeteelt zien ze volop mogelijkheden. En dan zijn ze maatschappelijk ook nog goed bezig.

Leerlingen van de Helicon-opleiding, die tegenwoordig Yuverta heet, in de stal. Foto: Jan Zandee
We staan midden tussen een stel prachtige koeien op het bedrijf van Coen en Rik Simons in Vught. Daar strijken vandaag twee busjes leerlingen neer van de Helicon-opleiding in Boxtel, die tegenwoordig Yuverta heet. Yuverta heeft voor de studenten MBO zes leerwerkbedrijven in de lucht, waar de jonge boeren in opleiding de praktijk van héél dichtbij mee kunnen maken.
,,Dat is goud waard", zegt docent Nea Wolfs van Yuverta in Boxtel in het AD. ,,In blokken van tien weken gaan we met de studenten letterlijk de boer op. Zo hebben we zes leerwerkbedrijven in de regio met een diversiteit aan bedrijfsvoering. Hier bij Simons hebben ze onder meer de verbreding opgezocht. Ze hebben een zorgboerderij waar verslaafden in dagbesteding werken, een melkrobot voor de koeien en ze verkopen fietsende toeristen softijs van eigen melk.”
Lees ook: Ingrid Thijssen (VNO-NCW): 'Haagse beleidsmachine is na zes maanden tot stilstand gekomen'
Volgens Wolfs zijn de boerenbedrijven een prachtige plek voor praktijkervaring voor studenten. ,,Ze leren over de bodem, over voeding, over de dieren. Maar ondertussen ook over alle actuele zaken als nieuwe wetgeving, de veranderingen in het werk, noem maar op. Zo hebben we een duurzame samenwerking. De boer leert ervan, de studenten, maar ook wij als docent blijven op de hoogte van actuele zaken.”
Chloë van Beers uit Oirschot en Job van Sleeuwen uit Wilbertoord volgen de opleiding MBO in Boxtel. Van jongs af aan hebben ze liefde voor de dieren. Een toekomst voor boeren? ,,Tuurlijk is er die. Een kantoorbaan was niks voor mij, dus doe ik nu deze opleiding. Ik zie voor mij straks een rol weggelegd als adviseur voor de opfok van jongvee.”
Robotisering helpt melkveehouderij bij verbreden aanbod
Ze vervolgt: ,,Maar, héé, er zullen toch altijd boeren moeten blijven die ons voedsel maken. Nu is er in Engeland geen chauffeur te vinden en zijn de benzinepompen dicht. Denk de boeren hier eens weg? Mensen die met de handen werken en voedsel maken zijn bikkelhard nodig. Nieuwe dingen als robotisering helpt boeren ook andere dingen te kunnen doen. Een maatschappelijke rol zoals hier bij Simons die dagbesteding aanbiedt aan verslaafden. Robotisering helpt ook dat de melkveehouderij op een andere manier kan verbreden. Een melktap of streekwinkeltje met streekproducten, ijs verkopen zoals hier. Daar hebben ze door robots nu tijd voor. Er zijn talrijke mogelijkheden. Zaak is alleen dat niet elke boer hetzelfde moet gaan doen.”
Jonge boer pleit voor eerlijke prijs in de voedselketen
Job van Sleeuwen wil graag het varkensbedrijf van zijn ouders overnemen. ,,Het is mooi werk, ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn ouders hebben de allernieuwste bedrijfsvoering, met moderne luchtwassers en andere zaken. Klaar voor de toekomst. En die toekomst voor boeren is er echt wel. Misschien dat het voedselsysteem wel anders moet. Een eerlijke prijs in de voedselketen tussen boer en eindstations als de supermarkten. Iedereen moet een boterham kunnen verdienen.”
"We hebben al twintig jaar een belangrijke functie, ook maatschappelijk gezien. Want verslaafden helpen hier mee in het bedrijf in de dagbesteding. Met de handen werken. Niks mis mee"
Coen Simons heeft in Vught het melkveebedrijf dat hij jaren geleden begon. Nu neemt zijn zoon Rik de boel steeds meer over. ,,Wij leerden eind jaren zeventig dat een maïsveld onbeperkte hoeveelheden mest kon hebben. Hoe anders is dat nu. We zijn van ver gekomen en veranderen mee met de tijd. We hebben al twintig jaar een belangrijke functie, ook maatschappelijk gezien. Want verslaafden helpen hier mee in het bedrijf in de dagbesteding. Met de handen werken. Niks mis mee. En we hebben andere zaken beetgepakt, zoals de verkoop van softijs van onze eigen melk. Nu we leerwerkbedrijf zijn kunnen we de nieuwe generatie boeren ook een mooie praktijkervaring bieden. De kantine was er al. Dat is ook weer verdieping voor ons bedrijf. Want wij leren ook van de jongeren.”
Veeteelt zoekt bij problemen steeds oplossingen
Manager onderwijs Roland van Bekhoven van Yuverta, een samensmelting van Wellant, Helicon en Citaverde, vult nog aan: ,,Vier werkleerbedrijven zijn melkveebedrijven, twee ervan varkensbedrijven. Het mooie is dat de veeteelt bij problemen steeds oplossingen zoekt en op zoek gaat naar nieuwe markten. Sinds kort zijn er acties om jongeren op het boerenbedrijf een baantje te bieden. In plaats van vakkenvullen bij de supermarkt, kunnen ze op zaterdag ook mee gaan boeren. Dat levert al wat op. En daardoor komt de hele sector ook in een ander daglicht te staan en interesseren we meer jongeren voor dit vak.”