Nieuws Agro
Steeds meer mensen doen 'boerschappen' dankzij deze ondernemer
In april 2014 begon Stijn Markusse met zijn vriendin Stéphanie Vellekoop én tien bevriende stellen met het wekelijks halen van verse producten bij de boer, omdat Stéphanie nergens goede producten kon vinden waar geen suiker in zat. Na enkele weken sloten zich vrienden-van-vrienden aan en even later dáár weer vrienden van. Nu, vijf jaar later, heeft hun onderneming Boerschappen zo’n 2000 leden die wekelijks hun kakelverse producten komen ophalen.

Na enkele landelijke acties met ‘geredde’ appels, peren en pruimen, meldden zich mensen uit heel het land om lid te worden van Boerschappen. Maar ja, Boerschappen wil kleinschalig blijven en alleen producten van Brabantse boeren afnemen. Toch hebben ze besloten om per 1 oktober 2019 landelijk te gaan. ,,We hebben een partner gevonden in Reviva, een Brabants bedrijf dat dagelijks door heel Nederland voornamelijk telefoons bezorgt en dus ruimte over heeft in zijn busjes om onze producten mee te nemen”, licht Stijn toe. ,,Of je nu in Delfzijl, Dirkshorn, Domburg of Doenrade woont, je kunt straks de box van je keuze bestellen en wij zorgen dat hij netjes bij jou thuis wordt afgeleverd.” Behalve als je op een van de Waddeneilanden woont, dan heb je pech.
Landelijk en kleinschalig
Binnen een week na de oproep aan bestaande leden, hadden zich de 250 ‘enthousiastelingen’ waarmee hij landelijk wil beginnen al aangemeld. Volgens Stijn een bewijs dat er behoefte aan is. ,,Wij volgen de vraag en spelen daar zo goed mogelijk op in, zonder onze kernwaarden en uitgangspunten te verloochenen. We zijn en blijven kleinschalig en werken met eerlijke boeren die van ons een eerlijke prijs voor hun product krijgen.” Hoe denkt Stijn kleinschalig te blijven, als het concept van Boerschappen landelijk aanslaat? ,,Mocht er op een gegeven moment een substantieel aantal mensen in een regio belangstelling hebben, dan gaan we daar op zoek naar boeren die aan onze criteria voldoen. Onze missie is immers om een zo kort mogelijke keten te realiseren.”
Geen verspilling
Boerschappen werkt op dit moment samen met een kleine 100 boeren, verspreid over Brabant en (voor de vis) Zeeland. ,,Elke dag rijden we ’s morgens met onze busjes naar zo’n 30 à 40 boeren waar we de producten kopen die we voor die dag nodig hebben. ’s Middags worden de boxen in Breda in orde gemaakt en aan het eind van de middag komen de klanten hun producten ophalen. Of we bezorgen ze aan huis. Dit betekent dat alles wat we ’s morgens vers bij de boer halen, diezelfde dag nog bij ons de deur uitgaat naar de klant. Er blijft niets over en er wordt dus ook niets weggegooid. We leveren trouwens ook aan instellingen en restaurants.”
Financiering
Stijn en Stéphanie willen alles in eigen hand houden en geven dan ook geen aandelen uit. ,,Gelukkig werkt de Rabobank heel prettig samen met ons. Tot nu toe hebben we best veel tijd en geld zelf geïnvesteerd, maar dat doen we met liefde. Elk jaar stellen we met iedere teler een teeltplan op, waarin we afspreken welke producten in welke periode van het jaar de boer voor ons gaat telen. Zo weet iedere teler voor een heel jaar waar hij bij ons aan toe is en wij bij hem.”
Over het rendabel maken van het concept op landelijke schaal is Stijn duidelijk: ,,Dat is het al direct, doordat de klant €6,50 bezorgkosten betaalt.”
'Onze app is gekoppeld aan een betaalsysteem, zodat het geld direct naar respectievelijk de boer, de fiscus en de teler gaat'
Ontwikkeling app
Dit najaar gaat Boerschappen, samen met CM.com en Maerschalk, aan de slag met de ontwikkeling van een app die eind 2019 operationeel moet zijn. Hiervoor is een subsidie toegekend door Regio West-Brabant in het kader van Smart Industry. De app kan niet alleen door de consument worden gebruikt voor bestellingen, maar ook door de teler en door Boerschappen zelf.
,,Onze app laat straks exact zien waar het geld blijft dat de consument of de instelling betaalt. Verder is de app gekoppeld aan een betaalsysteem, zodat het geld direct naar respectievelijk de boer, de fiscus en de teler gaat. Ik heb straks geen zeggenschap meer over wanneer het geld naar de teler gaat en dat is prima. Het geld is tenslotte niet van mij, maar van de boer.”