Nieuws Agro
Fruittelers voelen agrarisch succes nog niet
Een jubelend rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research deze week: Nederlandse boeren breken in 2016 alle exportrecords. Het gaat echter vooral om bloemen en planten, vlees, zuivel en eieren en groenten. Bij de fruittelers in de regio heerst geen jubelstemming. Dat schrijft De Gelderlander.

Weliswaar werd in 2016 in Nederland voor zo'n 5 miljard euro aan fruit geëxporteerd, het grootste deel daarvan (78 procent) is zogenoemde wederuitvoer van geïmporteerd tropisch fruit zoals avocado, mango, ananas citroen, sinaasappel, limoen en druif.
Bij de Rivierenlandse fruittelers is de klap van de boycot voor invoer van groente en fruit die Rusland in de zomer van 2014 instelde, nog goed voelbaar. Al zijn er wel wat lichtpuntjes aan de horizon. Zo krijgen Nederlandse perentelers zoals Johan de Ruiter uit Erichem (foto) langzaam voet aan de grond in veelbelovende markten als China en Brazilië.
"In de totale agrarische sector is het beeld momenteel heel positief", zegt Marc André de la Porte uit Dreumel, kringvoorzitter Midden Nederland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). "Maar dat wordt als zodanig niet gevoeld bij de telers. Zeker niet bij de appeltelers. De prijzen zijn beneden de maat. Er is zware concurrentie van landen in Oost-Europa die soms voor de helft van de kosten produceren. Als je dan je afzetgebied kwijtraakt, krijg je het zwaar. Ik heb verschillende collega's die daarom stoppen."
PerentelersVoor de perentelers ligt het iets anders. Zij vinden langzaam aan nieuwe markten zoals Vietnam, China of Brazilië. Ook zijn de prijzen beter, met name door tegenvallende oogst in Zuid-Europa. De la Porte: "Er worden onmiskenbaar succesjes geboekt met het exporteren naar diverse andere landen. Maar het is nog zeker niet het volume dat de markt van Rusland kan vervangen."
Perenteler Johan de Ruiter in Erichem bevestigt dit. "Van lieverlee gaat het wat beter, maar er is geen aanleiding voor hallelujahverhalen." Zelf kijkt hij nadrukkelijk naar China als nieuwe afzetmarkt. Eenvoudig is dat niet. Het uitsluiten dat bepaalde ziekten in je boomgaard voorkomen, zoals China eist, is maar het begin. "Claimen is een verdienmodel geworden", vertelt De Ruiter. "Over negen van de tien vrachten krijg je klachten. Als je de container in Rotterdam op het schip zet en hij komt vier weken later daar aan, weet jij niet wat er onderweg gebeurd is. Ze kunnen je ook voor de gek houden met nepfoto's."
BulkDe Ruiter is teleurgesteld in de begeleiding door gevestigde exporteurs en handelsbedrijven. Als grote teler (45 hectare conference) is hij bezig zelf voet aan de grond te krijgen in China. Met een streekgenoot heeft hij een bedrijf opgericht dat de peren in bulk vervoerd en ter plekke verpakt en verhandeld. "Het is een grote markt en ze zijn erg geïnteresseerd in Westerse producten. Maar er moet goede begeleiding zijn. Je moet iemand ter plaatse hebben die er thuis in is."
De eerste proefzending van twee containers eind vorig jaar was veelbelovend. "Het is goed aangeslagen. Het is belangrijk dat we dit als perensector op onze eigen manier kunnen doen, we hebben die markt hard nodig."