Nieuws Agro
Kabinet en boeren praten tóch verder over Landbouwakkoord
Het kabinet en boeren gaan toch verder met elkaar in gesprek over het Landbouwakkoord. Volgens landbouworganisatie LTO heeft het kabinet ‘zodanig bewogen dat er cruciale stappen zijn gezet’. Het kabinet zet dat volgens LTO op papier.

Premier Mark Rutte komt aan voor een gesprek met LTO over het Landbouwakkoord. Foto: ANP
Een overleg tussen ministers en boerenorganisatie LTO tot na 0.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag leidde niet tot het klappen van het akkoord. Over een week wil LTO een knoop doorhakken of de stappen genoeg zijn, laat voorzitter Sjaak van der Tak in het AD weten. ,,Dan valt de beslissing: hom of kuit.”
Dat zei hij nadat een flinke kabinetsdelegatie zich tot na middernacht over het Landbouwakkoord had gebogen. Liefst zes ministers waren aangeschoven in een ultieme poging het Landbouwakkoord te redden. ,,We zijn uitgenodigd door een kabinetsdelegatie die nog niet eerder zo groot is geweest’’, benadrukte Van der Tak. Volgens hem ‘heeft het kabinet bewogen’.
Lees ook: Ultieme poging landbouwakkoord: vanavond overleg tussen LTO en het kabinet
Naast premier Mark Rutte en landbouwminister Piet Adema schoven ook aan: stikstofminister Christianne van der Wal, minister Mark Harbers (Infrastructuur), klimaatminister Rob Jetten en Hugo de Jonge (minister voor Ruimtelijke Ordening). De minister-president noemt het een ‘heel goed’ en ‘indringend gesprek’. ,,We gaan dinsdag verder praten, met als doel er volgende week uit te komen.’’ Op de vraag wat het urenlange overleg heeft opgeleverd zei Rutte: ,,Dat het vertrouwen verder is toegenomen.’’
Lees ook: 'We zijn er nog nog lang niet': 'afwachten' of landbouwoverleg resultaat oplevert
Jonge boeren beschermen
Een van de belangrijkste discussiepunten in het huidige overleg is de invoering van een norm voor het aantal koeien per hectare. De LTO weigert zo’n norm, omdat die boeren van hun ondernemersvrijheid zou beroven. Van der Tak ziet liever harde milieunormen voor elk bedrijf, waarna elke boer zelf mag aantonen dat die zich daaraan houdt. Volgens Adema is de invoering van zo’n norm echter geen discussie, maar een gegeven.
Andere discussiepunten zijn: hoeveel geld boeren krijgen voor natuurbeheer en wat de overheid doet om jonge boeren die door willen gaan te beschermen. Partijen zijn het ook nog niet eens over de legalisering van PAS-melders. Dat zijn boeren die in de knel zijn gekomen door falend overheidsbeleid, waardoor zij nu buiten hun schuld werken zonder natuurvergunning.
Lees ook: LTO stapt uit overleg als er vandaag geen overeenstemming komt
Al maanden ijvert de minister van Landbouw voor een akkoord dat toekomstperspectief moet bieden aan de land- en tuinbouwsector in Nederland. Er zouden afspraken moeten komen over hoe boeren de komende decennia nog steeds een goed inkomen kunnen verdienen met de productie van zuivel, aardappelen en vlees. Dat toekomstperspectief is nodig om draagvlak te vinden voor de harde maatregelen zoals de uitkoop van boeren om de stikstofuitstoot te verminderen.
FDF en Agractie: nog altijd geen vertrouwen in landbouwakkoord
Boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie hebben nog altijd geen vertrouwen in een landbouwakkoord dat boeren perspectief kan bieden. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd door landbouw- en tuinbouworganisatie LTO die tot diep in de nacht met het kabinet in gesprek was. ,,De LTO-voorzitter is zelf niet eens een boer", zegt FDF-voorman Mark van den Oever donderdagochtend. Hij omschrijft het voortdurende overleg over een landbouwakkoord als "een groot toneelstuk".
FDF en Agractie zitten niet aan tafel bij het overleg, maar wachten af.