Nieuws Agro

LTO stapt uit overleg als er vandaag geen overeen­stem­ming komt

Het is vandaag erop of eronder voor het landbouwakkoord. Als minister Piet Adema (Landbouw) en de boerenorganisaties woensdag tijdens een nieuw overleg geen overeenstemming bereiken, dan stapt LTO Nederland eruit.

Edwin Timmer 14 juni 2023

Sjaak van der tak landbouw akkoord piet adema

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO.

Dat bevestigt een woordvoerder van 's lands grootste land- en tuinbouworganisatie, schrijft het AD. ,,Het is vandaag zo’n dag van: komen we eruit of komen we er niet uit?” stelde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak woensdagochtend bij RTL Nieuws.

'We zijn er nog nog lang niet'

Landbouwminister Piet Adema noemt het overleg over het landbouwakkoord 'ingewikkeld'. Hij is dan ook verre van zeker dat er vandaag een akkoord komt.

Perspectief voor land- en tuinbouwsector

Al maanden ijvert de minister van landbouw om een akkoord dat toekomstperspectief moet bieden aan de land- en tuinbouwsector in Nederland. Er zouden afspraken in moeten komen over hoe blijvende boeren de komende decennia nog steeds een goed inkomen kunnen verdienen met de productie van zuivel, aardappelen en vlees. Dat toekomstperspectief is nodig om draagvlak te vinden voor de harde maatregelen zoals de opkoop van boeren om de stikstofuitstoot te verminderen.

Vorige week gaf Van der Tak aan AD al een winstwaarschuwing af. De stapeling van regels over milieu, natuur, klimaat, bodem en water blijft maar doorgaan vanuit Brussel en Den Haag, stelde hij. ,,Het kabinet draait zich helemaal klem”, oordeelde Van der Tak toen. Bij de huidige stapeling van regels zou het bereiken van een landbouwakkoord een illusie zijn.

Lees ook: Veehouder en ondernemer Cees van der Wel heeft meer aan innovatieregeling 'dan al die aandacht voor piekbelasters'

Maximale norm koeien

Een van de belangrijkste discussiepunten is de invoering van een maximale norm voor het aantal koeien per hectare. LTO weigert zo’n norm, omdat die boeren van hun ondernemersvrijheid berooft. Van der Tak ziet liever harde milieunormen voor elk bedrijf, waarna elke boer zelf mag aantonen dat die zich daaraan houdt.

Volgens Adema is de invoering van zo’n norm echter geen discussie, maar een gegeven. Op BNR erkende ook de minister van Landbouw dat het akkoord woensdag kan sneuvelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws