Nieuws Agro

Makkelijk eten uit het Groene Hart

Bij boerderij De Twee Hoeven in Haastrecht kun je straks niet alleen terecht voor kaas, maar ook voor producten die andere boeren in de regio produceren. De winkel op het erf wordt een wijkpunt van de organisatie Rechtstreex. Dat schrijft AD Groene Hart.

ANNEMIEK BRANDRIET | Foto: Pim Mul 12 juni 2017

Kaas pimmul

Liefhebbers van streekproducten kunnen zich inmiddels via de website van Rechtstreex abonneren op een nieuwsbrief. Daarin staat wekelijks vermeld wat er te koop is. De klant kiest en klikt en kan op De Twee Hoeven terecht om het kratje met spullen op te halen. ,,De truc is dat mensen er niet veel moeite voor hoeven doen om verschillende producten aan te schaffen", zegt Marianne Gonzalez (34). Zij gaat het punt straks runnen met Willemijn den Boer (31), eigenaresse van de boerderij. ,,We willen de mensen een totaalconcept aanbieden", vult Den Boer aan. ,,Ze konden hier al terecht voor kaas, kaasfondue en kaashapjes en hoeven straks voor bijvoorbeeld aardappels niet naar een andere boerderij te rijden."

Verandering

Den Boer leverde al kaas aan Rechtstreex, een organisatie uit Rotterdam. ,,Wij willen een verandering in de voedselwereld bewerkstelligen", zegt Rachelle Eerhart van Rechtstreex vastberaden. ,,Nu hebben mensen vaak geen idee waar hun eten vandaan komt. Wij denken dat het goed is als ze dat wel weten."

Boerenbedrijven in een straal van vijftig kilometer rondom Rotterdam kunnen hun etenswaren aanbieden bij Rechtstreex. Op dit moment zijn meerdere bedrijven in het Groene Hart al leverancier en zijn er in de Krimpenerwaard al enkele wijkpunten waar de bestellingen opgehaald kunnen worden. De Twee Hoeven is de jongste aanwinst.

Lees ook: Boer verkoopt vlees steeds vaker direct aan consument

Gonzalez: ,,Wij hebben 180 melkkoeien die 30.000 liter melk per week produceren. Daar maken wij 3.000 kilo Goudse boerenkaas van. Wij hebben onze kaasmakerij en winkel onlangs flink verbouwd." Tijdens een open dag op 17 juni kunnen nieuwsgierigen een kijkje nemen in de kaasmakerij en zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

,,Ik denk dat dit wijkpunt echt wel iets toevoegt voor het dorp", zegt Gonzalez. ,,Er is nu bijvoorbeeld geen groentewinkel." De twee vinden het ook prettig dat klanten niet verplicht zijn om wekelijks bij Rechtstreex te kopen. ,,We zijn heel benieuwd hoe snel we bestellingen krijgen."

We willen de mensen een totaalconcept aanbieden

Willemijn den Boer