Nieuws Agro

Spruitjes van Polen tot Schotland: ondernemer gaat met SproutCam succesvol de grens over

Steeds meer agrarische producten rollen door de sorteermachines van TechNature. Een jong bedrijf dat met hun spruitenmachine binnen twee jaar de grens overging. ,,Twee jaar geleden hadden we nog geen machines voor spruiten, maar inmiddels zijn er al achtentwintig van verkocht. Daarmee hebben we in Nederland ongeveer vijftig procent marktaandeel verkregen.''

Jan Boogaards (AD) 6 september 2021

Spruitjes sorteermachine ondernemers

Van links naar rechts: Erik Toussaint, Wouter Bac en Jordy van der Burg bij de machine. Foto: AD/Merel Klijzing.

Wouter Bac (34) werd geboren op een boerderij in het Zuid-Hollandse Moerkapelle. Daar, in een schuur van zijn ouders, staan nu zeven studenten en werknemers te sleutelen aan een optische sorteerder: de SproutCam. Deze machine wordt gebruikt door spruitentelers in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Polen en Schotland.

Arbeiders vinden die aan een lopende band willen staan om spruiten te sorteren is vaak een uitdaging. Volgens Bac willen ook Poolse werknemers het steeds minder. Deze machine kan ongeveer vier medewerkers vervangen en werkt ook nog secuurder, zo schrijft het AD.

''Twee jaar geleden hadden we nog geen machines voor spruiten, maar inmiddels zijn er al achtentwintig van verkocht''

Wouter Bac, directeur TechNature

Idee voor SproutCam bij telers geboren en door TechNature uitontwikkeld

De SproutCam is voorzien van camera’s die van iedere spruit zestien foto’s maken. Daarmee is er volledig zicht op de groente. In totaal sorteert de machine honderdtwintig spruiten per seconde. Constateert de SproutCam een slechte spruit, dan wordt deze er met een luchtpuls uitgeschoten. Het idee voor de machine is bij telers geboren en door TechNature uitontwikkeld en vermarkt.

,,Twee jaar geleden hadden we nog geen machines voor spruiten, maar inmiddels zijn er al achtentwintig van verkocht. Daarmee hebben we in Nederland ongeveer vijftig procent marktaandeel verkregen”, vertelt de directeur.

Hij studeerde in Wageningen en werkte daar vier jaar lang aan een paprikaoogstrobot. Zeven jaar geleden wordt hij zzp’er en heeft hij succes met een rozensorteersysteem. Met 3D-beeldanalyse kan de knophoogte- en breedte, rijpheid en scheefstand tot op de millimeter bekeken worden. Kwekers kunnen zo nauwkeurig sorteren en een constante kwaliteit leveren.

Lees ook: Shawn Harris (Dragons' Den) maakte van Nederland een roemrucht avocadoland

Sensor meet gewasgroei aan de hand van bladgroengehalte, stressniveau en biomassa

Zijn bedrijfje wordt een bedrijf met medewerkers. Later volgen andere camerasystemen, zoals de SpectraCam: een sensor die gewasgroei meet aan de hand van het bladgroengehalte, stressniveau en de biomassa. En nu dus over de grens met zijn spruitensorteerder.

,,Deze groente is aan een opmars bezig. De tijd dat spruitjes een slecht imago hadden ligt achter ons. De rassen zijn veranderd en minder bitter. Mensen weten tegenwoordig veel beter hoe spruiten klaargemaakt moeten worden, door combinaties met druiven en kaas bijvoorbeeld. Verder zijn spruiten gezond door de hoge concentratie antioxidanten”, vertelt Bac in de schuur.

De studenten en medewerkers laten daar zien dat techniek vakwerk is. Als Jordy van der Burg de machine aanzet, gaan de banden draaien en worden er honderden foto’s met een sterke flitslamp geschoten. Zestien foto’s per spruit en dat op een volle sorteerder: het gaat héél snel. Vrijdag gaat het apparaat richting een klant in Friesland.

''Het spruitenseizoen staat nu op het punt van beginnen. Wij zijn heel druk met deze machines geweest''

Wouter Bac, directeur TechNature

Bedrijf drie jaar geleden vol in de rozen: nu draaien activiteiten voornamelijk om spruiten

Maar ook een paar kilometer van de schuur zijn slimme koppen aan het werk. In het kantoor zijn drie ontwikkelaars druk met nieuwe ontwikkelingen. Op de grond liggen hier en daar onderdelen. Een student is druk met een ‘V-goot’ waar de spruiten doorheen rollen. ,,Die moet ervoor zorgen dat ze nóg beter gescand kunnen worden”, vertelt hij.

De student is niet op een alledaags kantoor aan het werk. Ergens heeft het wel wat weg van een soort laboratorium, omdat overal kleine onderdelen te vinden zijn. Achteraan in het pand is de laatst ontwikkelde machine te vinden: de GrainCam. Deze kan nauwkeurig korrels in voer meten. Weer een nieuw, uitdagend project voor Bac, die toegeeft dat zijn bedrijf als een speer gaat.

,,Het spruitenseizoen staat nu op het punt van beginnen. Wij zijn heel druk met deze machines geweest. Hoe het er over een paar jaar uit ziet? Dat weet je maar nooit. Drie jaar geleden zaten we nu vol in de rozen en nu draaien de activiteiten voornamelijk om spruiten.”

Lees ook: Waarom de spruitenbusiness groeit als kool

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws