Nieuws Agro

Boeren kunnen vandaag uitzoeken of ze piekbelaster zijn: 'Komt geen beter aanbod'

Het kabinet maakt vandaag de voorwaarden voor piekbelasters bekend. Boeren die hieraan voldoen, kunnen zich vrijwillig laten uitkopen. De regeling gaat in juli in. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) waarschuwt alvast: er komt geen beter aanbod.

Van onze redactie 12 juni 2023

Cristianne van der wal stikstof minister tool boeren online beschikbaar uitkopen

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof)

,,Er komt hierna geen beter aanbod voor ondernemers die hun veehouderijactiviteit willen beëindigen", schrijft Van der Wal in een maandag gepubliceerde Kamerbrief waaruit NU.nl citeert.

De technische uitleg luidt dat een boer piekbelaster is als die jaarlijks minstens 2.500 mol stikstofdepositie bij beschermde natuurgebieden veroorzaakt. Het gaat om het gebied binnen een straal van 25 kilometer van een boerderij.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-NL: ‘Trek stikstofdossier los door specifieke Nederlandse regels terug te draaien’

Via een online tool kunnen boeren hun bedrijfsgegevens invullen. Zo komen ze erachter of ze in aanmerking komen voor de opkoopregeling. Vandaag komt ook de regeling beschikbaar voor veehouders die geen piekbelaster zijn.

De inschrijving begint in juli en blijft tot april volgend jaar geopend.

Uitkopen van boeren belangrijk in stikstofbeleid

De piekbelastersaanpak is een belangrijke pijler van het stikstofbeleid. Het kabinet schat dat er zo'n drieduizend boeren voor in aanmerking komen.

Het gaat om ondernemers die met hun stallen vlak bij stikstofgevoelige natuurgebieden zitten. Dat is vooral in Gelderland rondom de Veluwe en in Noord-Brabant het geval.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Zoveelste dramatische plotwending in stikstofdossier'

Zij krijgen maximaal 120 procent van hun bedrijfswaarde vergoed. Van der Wal noemt dit steeds 'een woest aantrekkelijke' regeling.

Daar staan twee harde voorwaarden tegenover: minstens 85 procent van de stikstofuitstoot moet blijvend worden verlaagd en de boeren mogen het bedrijf niet in Nederland of elders in de Europese Unie voortzetten.

Het uitkopen van boeren is een van de regelingen. Een boer kan ook verduurzamen, minder vee houden op dezelfde hoeveelheid grond (extensivering) of het bedrijf verplaatsen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws