Nieuws Agro
Goudse Tobias bouwt aan kaaskartel in Colombia: '1000 kilo kaas per maand'
De kaasblokjes tijdens Koningsdag op de Nederlandse ambassade in Bogotá komen van HolaAndes. Vijf jaar geleden begon Tobias Rijnsdorp (33) met het maken van kaas in Colombia. Nu staat er een bedrijf met twee kaasmakerijen en met ook nog eens twee raclette restaurants. ,,Ik bouw met HolaAndes aan een Goudse kaaskartel."

Tobias Rijnsdorp startte in Colombia kaasmakerij HolaAndes. Foto: HolaAndes
Als midden twintiger studeerde Tobias Rijnsdorp aan de Wageningen University & Research. Hij studeerde af aan een tropisch instituut in Cali, een beruchte stad in Colombia. Van het drugsgeweld had hij geen last, wel van het feit dat er nergens fatsoenlijke kaas te koop was. Het was vaak laf van smaak en daardoor eigenlijk niet te eten. Terwijl Rijnsdorp na het in ontvangst nemen van zijn bul aan de slag ging bij Heineken in Nederland, bleef die kaas maar in zijn hoofd rondzingen.
,,Een jaar of zes geleden ging ik voor een huwelijk terug naar Cali. Vrienden daar hadden het weer over de slechte smaak van kaas. Ze misten de Nederlandse Goudse kaas. Waarom hebben we hier geen lekkere kaas?”, vertelt Rijnsdorp aan de telefoon vanuit Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Hij heeft er net zijn tweede kaasrestaurant geopend. ,,Ik ben gek op kaas, geboren in Gouda, maar had toen werkelijk geen idee hoe je kaas moest maken.”
Lees ook: De eerlijke én heerlijke chocola van Chocolatemakers
Alles valt te leren, dus ook het maken van kaas. Rijnsdorp werkte dapper door bij de bierbrouwer, maar schreef in de avonduren een businessplan en ging iets doen aan zijn ‘steenkolen’ Spaans. Het was hem door de stage en het latere bezoek wel duidelijk geworden dat niet veel Columbianen de Engelse taal goed machtig waren.
Het stond voor hem vast dat kaasmaken in Colombia zijn nieuwe roeping zou worden. ,,Maar ik wilde ook gelijk wat doen aan de levensstandaard van Colombiaanse boeren”, legt hij uit. ,,Ik wilde dat ze meer gingen verdienen aan hun melk en dat ik gelijk voor meer lokale werkgelegenheid zou zorgen.”
In de leer bij bekende kaasfamilie
,,Bij de bekende kaasfamilie Van Vliet heb ik het vak geleerd. Zij maken in Oudewater al vijf generaties kaas en waren enthousiast over mijn plannen. Nog steeds is de familie betrokken bij mijn activiteiten. Zij hebben de eerste kaasmakerij deels gefinancierd en zijn aandeelhouder in mijn bedrijf, kaasmakerij HolaAndes. De naam is een mix tussen Holanda en de Andes-bergen. Concurrent Alpina Productos Alimenticios heeft overigens nog geprobeerd de naam HolaAndes te laten verbieden, omdat het teveel op die van hen leek.”
Het was vervolgens Dutch Good Growth Fund, onderdeel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, dat met geld over de brug kwam. ,,Met HolaAndes maken we sociale impact en dat is een belangrijke financieringsvoorwaarde voor het fonds.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Tobias Rijnsdorp verwelkomt boer van corporatie Colega. Foto: HolaAndes
Samenwerken met corporatie van lokale boeren
In 2016 reed Tobias Rijnsdorp op een natte mistige dag met een gammel wagentje over een onverharde weg richting Monquetiva, een dorpje op 3000 meter hoogte in het Andes gebergte. Hij had via de telefoon dorpshoofd Don Ignacio verteld over zijn kaasplan. ,,Ignacio had door de slechte verbinding en mijn slechte Spaans begrepen dat ik geitenkaas wilde produceren, en gaf aan dat dit onmogelijk was omdat er geen geiten waren in het dorp”, vertelt Rijnsdorp vol overgave.
,,Hij had Gouda verstaan als Cabra, en dat is geit in het Spaans. Ik was in die periode op zoek naar kleine boerenbedrijfjes die waren aangesloten bij een corporatie. De zwart-witte koetjes liepen dan wel in de wei te dartelen, maar ik kon alleen maar gaan produceren als we melk van goede en hygiënische kwaliteit konden krijgen. Het is inmiddels allemaal gelukt, we werken goed samen met corporatie Colega waar vijftig boeren deel vanuit maken. We produceren er zo’n 1000 kg kaas per maand. Het voordeel van Goudse kaas produceren in Colombia is dat door het goede klimaat de koeien altijd buiten in de natuur grazen.”
"Al in het tweede jaar draaiden we break even. Onze boeren kunnen er goed van leven en wij kunnen investeringen doen"
In vijf jaar tijd bouwde Rijnsdorp een aardig Goudse kaaskartel op, refererend naar de drugkartels in Cali. ,,We zijn los van het opleiden van de boeren en het consequent testen flink bezig geweest met het bouwen van de merknaam HolaAndes,” aldus de Nederlandse kaasmaker. ,,Inmiddels draaien we een goede omzet en zijn de marges in orde. Al in het tweede jaar draaiden we break even. Onze boeren kunnen er goed van leven en wij kunnen investeringen doen. In Medellín ben ik weer met kaasmakerij Van Vliet een tweede kaasmakerij gestart, wel met een andere groep melkboeren. In november 2022 nemen we zelfs met onze kaas deel aan de World Cheese Awards in Europa, en de Nederlandse ambassadeur (Ernst Noorman, red.) heeft ons gevraagd de kaas te verzorgen tijdens Koningsdag.”
Opbouwen van een keten van raclette restaurants
Rijnsdorp is niet voor niets ondernemer geworden. Aan de telefoon vertelt hij net het twee raclette restaurant in Bogotá te hebben geopend samen met lokale vrienden. Uiteraard wordt daar alleen gewerkt met HolaAndes-kaas. ,,Het eerste raclette restaurant met de naam Triü ging acht maanden geleden open. Het plan is om meer restaurants te openen. Colombianen zijn gek op kaas. Wat heb ik moeten afleren als Nederlandse ondernemer in Colombia? Plan heel weinig! Onderneem van dag tot dag. Het betekent dat alles iets langzamer gaat en je flexibel moet zijn. Je weekenden al weken van tevoren volplannen met spraken met vrienden, zoals in Nederland gebruikelijk is, is hier onbekend. Zalig.”