Nieuws Agro
Deze boer heeft geen last van zomerse temperaturen: 'Het is een superseizoen'
,,Het is een superseizoen’’, vindt wijnboer John Huisman uit Balkbrug. De meeste boeren worstelen met de zomerse temperaturen, maar hij juicht de hitte juist toe. Anderhalve week loopt de boerderij voor op de oogst. Toch liggen er ook gevaren op de loer: verbranding en insecten.

Wijnboer John Huisman is blij met de zomerse temperaturen. Pedro Sluiter Foto
Mooie, volle trossen met witte druiven. Blauwe druiven die langzaam maar zeker hun diepblauwe kleur krijgen. De hitte doet de druiven op wijnboerderij De Reestlandhoeve in Balkbrug duidelijk goed, ziet eigenaar John Huisman. Zijn 3,5 hectare land is gevuld met rijen en rijen wijnranken, die hard doorgroeien. ,,Het is een superseizoen. De hele wijngaard hangt vol’’, vertelt de wijnboer opgewekt in gesprek met de Stentor.
Daardoor loopt de wijnboerderij anderhalve week voor op de reguliere oogst. ,,Waardoor we waarschijnlijk al begin september kunnen oogsten. Normaal gesproken is dat half september.”
Voldoende zonuren om te groeien
En vorig jaar was dat zelfs eind september, vanwege een tegenvallende oogst. ,,Toen hadden we een slecht najaar.” Het aanhoudend wisselvallige weer met veel regenbuien en weinig zon bracht toen voor de wijnboeren veel kopzorgen met zich mee. Door de schaarse aantallen zonuren groeiden de druiven maar langzaam. Dat zit dit jaar dus wel anders.
Pedro Sluiter Foto.
Lees ook: Waarom wijnpionier Derrick Neleman kiest voor online en meer adverteren
Minimale verbranding door te wachten met ontbladeren
Toch heeft de boerderij wel voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de hitte, vertelt hij. ,,We hebben gewacht met ontbladeren. Als het opeens plus 38 graden is, dan moet je dat nog niet doen.’’ Daarom hangen de wijnranken nog vol met flinke bladeren. ,,Anders hangen de trossen vol in het zonlicht en heb je risico op verbranding’’, legt Huisman uit. Hoewel er iets van verbrandingsschade is, is het heel minimaal. ,,Het mag geen naam hebben.”
Een ander risico van het warme weer: insecten. En dan specifieker: wespen. ,,Twee jaar geleden hadden we een uitbraak van wespen, en dat heeft ons toen de helft van de oogst aan witte wijn gekost.” De wespen prikken in de druif en zuigen hem leeg. ,,Of ze prikken erin en vliegen verder. Dan begint de druif te lekken op de rest van de tros, en dan krijg je azijn. Dan kun je de hele tros weggooien.”
Daarom investeert De Reestlandhoeve dit jaar in speciale wespennetten. Ze zijn de netten momenteel aan het ophangen. ,,Nu hebben we nog niet heel veel last van wespen, maar je weet nooit. We zijn erg benieuwd wat voor effect dat gaat hebben.”
Pedro Sluiter Foto.
Lees ook: Met de kennis van nu: hoe Derrick Neleman duurzaam ondernemen stevig blijft omarmen
Vanwege de hitte moet de boer de druiven nauwlettend in de gaten blijven houden. ,,De druiven worden veel rijper, je krijgt een hoger suikergehalte. De zon heeft echt invloed op de smaak. Dus daarom moeten we goed opletten hoe rijp de druiven zijn.”
Als je een echt zoete wijn wil, kunnen de druiven voorlopig nog blijven hangen. ,,Maar we willen niet van die hele zoete wijn. En voor wat frissere wijnen moeten we echt eerder gaan oogsten.”