Nieuws Agro

Zuivelbroeders Bart en Erwin veroveren de supermarkt met hun yoghurt, kwark en vla

De broers Bart en Erwin Sprokkereef maken sinds vorige zomer zuivel. Binnen een dag was het rond, nu verwerken ze wekelijks als de Zuivelbroeders 2000 liter melk voor supermarkten en streekwinkels in de hele regio.

Kelly Adams (AD) 19 mei 2023

Zuivel broers bedrijf koeien

Broers Bart (links) en Erwin Sprokkereef maken zuivel van melk uit de buurt. Het zijn echte Zuivelbroeders. Foto: Reinier van Willigen

Op woensdagavond maakten ze kennis met de boer, op donderdagochtend begonnen ze met het maken van onder meer karnemelk, vla en yoghurt. Het kenmerkt de broers Erwin (23) en Bart (21) Sprokkereef. De boerenzonen houden van aanpakken én van ondernemen. Een vakantie werd afgezegd en een vel papier opgehangen in de woonkamer van hun ouders om alle ideeën op te schrijven. Het was het begin van de Zuivelbroeders. Inmiddels zijn ze ruim negen maanden bezig en verkopen ze hun zuivel door heel Twente. „Toen deze kans voorbij kwam, hebben we die gelijk gegrepen”, vertelt Erwin aan het AD.

Broer Bart hoorde op een barbecue dat de broers Jan en Geert Keuper in Hengevelde wilden stoppen met het maken van zuivel. Een kans voor hem en zijn broer, dacht hij. „We kenden Jan en Geert niet, maar gingen op een woensdagavond op de koffie om kennis te maken met Geert, Jan en diens vrouw Betsie. Het klikte en op donderdagochtend draaiden we mee met de productie.”

''We hadden geen ervaring met zuivel maken, maar we zijn boerenzoons. We kennen de melk zoals het in de tank gaat''

Erwin Sprokkereef

Opgegrpeid in een gezin met vijf kinderen op een melkveebedrijf in Wiene

Keuper leert hen de kneepjes van het vak en de broers mogen verder met het Keuperrecept. Ook blijven ze leveren aan de klanten die Keuper al heeft. „We hadden geen ervaring met zuivel maken, maar we zijn boerenzoons. We kennen de melk zoals het in de tank gaat. Het is mooi om nu die melk ook zelf te kunnen verwerken en verkopen.”

De broers groeiden op in een gezin met vijf kinderen op een melkveebedrijf in Wiene. Het is de bedoeling dat een van de kinderen het in de toekomst overneemt. Op dit moment verwerken Erwin en Bart alleen de melk van de koeien van Jan Keuper, nog niet die van hun ouderlijke boerderij.

Lees ook: Eerste online zuivelsupermarkt moet landelijk alternatief voor huidige zuivelketen bieden

Zelf produceren, als tegenhanger in stikstofdiscussie

„Voorlopig blijft dit ook nog even zo, wie weet wat er in de toekomst gebeurt.” Maar met de druk die er is op de agrarische sector en de hele stikstofdiscussie, vinden de broers het mooi dat ze nu zelf producten met melk van dichtbij kunnen maken. Ze merken dat daar vanuit de consument ook steeds meer vraag naar is. „De consument heeft er geld voor over om producten van dichtbij die ambachtelijk gemaakt zijn, te kopen. Mensen willen lokaler eten.”

Makkelijk om het vanuit het niets op te zetten, is het niet, weten de broers. Daarom zijn ze ook blij dat ze de complete zuiveltak, inclusief afzet en apparatuur, van de broers Keuper over konden nemen.

Bart en Erwin met de producten die ze zelf maken op het erf in Hengevelde. Foto: Reinier van Willigen

Ook nog accountmanager en tekenaar

Ze verwerken nu wekelijks zo’n 2000 liter melk tot karnemelk, vla, yoghurt, boter. Twee dagen per week en alle avonduren werken ze in hun bedrijf. Daarnaast werken ze ook in loondienst. Erwin als accountmanager bij een leasemaatschappij in Hengelo, Bart als tekenaar voor een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie.

De zuivel is een passie, waar ze hard voor willen werken. Dat hoort er ook bij als je een bedrijf wil opstarten, vinden ze. „Onze visie is om geleidelijk te groeien en de risico’s te blijven overzien. We zien de vraag van de klanten groeien en dat pakken we ook aan.”

''Je bent afhankelijk van het weer en nu de koeien naar buiten gaan, heb je weidemelk, wat ook weer anders is qua vet en eiwit''

Bart Sprokkereef

Levend product dat telkens weer anders is

Ondanks dat ze als boerenzonen op een melkveebedrijf heel goed het begin van zuivel kenden, was het maken van karnemelk en yoghurt nog een heel ander verhaal. Inmiddels hebben ze het behoorlijk in de vingers, vertellen ze, terwijl Bart in het grote vat de aangezuurde melk laat zien die over anderhalve dag klaar is om gescheiden te worden in karnemelk en roomboter.

„Het is een levend product dat elke keer weer anders is”, zegt Bart. „Je bent afhankelijk van het weer en nu de koeien naar buiten gaan, heb je weidemelk, wat ook weer anders is qua vet en eiwit. Maar we hebben er een behoorlijk goed gevoel voor ontwikkeld.”

Zelf wegbrengen naar de klant

Alles doen de broers zelf. Het maken van de zuivel, het verpakken in de duurzame flessen die ze speciaal uitzochten en het vervoer naar de klanten. Sommige afnemers komen het ophalen, naar andere afnemers brengen de broers het zelf. Met hulp van vrienden en familie. „Het is hard werken maar mooi om zo samen te kunnen doen. Ons motto is om overal niet te lang over na te denken, maar gewoon te doen.”

Lees ook: Gevoelig advies aan kabinet: minder vee en meer belasting om klimaatdoelen te halen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws