Nieuws Actueel
AH-boycot oogst bijval en kritiek
Boeren en tuinders mogen absoluut niet de dupe worden van de kortingen die Albert Heijn bij de leveranciers wil afdwingen. LTO Nederland brengt die boodschap klip en klaar over in het overleg dat de agrarische belangenorganisatie binnenkort heeft met Ahold Delhaize. Dat zegt een woordvoerder van LTO in De Gelderlander.
De boeren- en tuindersclub prijst de boycot-actie van Jan Jacob van Dijk, de Gelderse gedeputeerde van landbouw. Van Dijk haalt zijn levensmiddelen niet meer bij de Zaanse grootgrutter. Want door de prijskortingen houden boeren geen geld over om te investeren in dierenwelzijn en milieu. Zijn AH-boycot oogst bijval en kritiek.
De boerSuzanne Ruesink, varkenshouder in Aalten en voorzitter van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt, is het helemaal eens met de actie van Jan Jacob van Dijk. Zij zegt dat veel boeren Albert Heijn al langer boycotten.
De supermarkt wil graag vlees van varkens of kippen met het Beter Leven-keurmerk in de schappen leggen.
Daarvoor moeten boeren investeren in hun stallen. "Wij zijn bereid die investeringen te doen. Maar wij krijgen daar niet of amper meer geld voor.
"Albert Heijn betaalt ons geen eerlijke prijs voor onze producten, of dat nu melk is, vlees of groente. Kwalitatief produceren we in Nederland op een hoog niveau, maar de meerprijs is er nauwelijks. Ik vind dat een Nederlands concern als Albert Heijn Nederlandse producten juist moet aanprijzen, met een Nederlands vlaggetje erop. Dat doen ze helemaal niet."
Toch durft ze niet te beweren dat Albert Heijn het slechter doet dan de andere supermarkten. "Het had ook kunnen gebeuren met Jumbo. Toch vind ik het goed wat Van Dijk doet. Als je nooit iets doet, verandert er ook niets. De macht van de inkooporganisaties is te groot geworden. Als zij de bloemkool in de aanbieding gooien, eet heel Nederland vanavond bloemkool. Je ziet dat steeds meer boeren er mee moeten stoppen. Helaas mogen we niet met zijn allen prijsafspraken maken, dan doen we aan kartelvorming."
De supermarktdeskundigePaul Moers maakt als supermarktdeskundige gehakt van de boycot-boodschap Van Dijk. Is die man wel helemaal kiplekker, vraagt hij zich af.
Hij protesteert tegen het beeld dat AH de boeren uitperst. "Albert Heijn - trouwens ook de andere supermarktketens - heeft de boeren bikkelhard nodig. Voor mooie verse biologische producten.
"Die krijg je niet door ze uit te knijpen. Dan houd je geen leverancier meer over. Bovendien zijn supermarkten volop bezig om diervriendelijk vlees en andere biologische producten in de schappen te krijgen. Natuurlijk kunnen die verbeteringen altijd beter of sneller. Maar het gebeurt wel. Logisch, ga je daar als supermarkt niet in mee, dan word je door de consument genadeloos afgestraft. Het is natuurlijk niet vreemd dat Ahold en Delhaize nu de fusie is gepasseerd, gaan kijken hoe ze hun producten inkopen."
De consumentAnnette de Bie uit Arnhem doet geregeld boodschappen bij Albert Heijn. Vandaag staan minifrietjes, zalmburgers van de AH ('in de bonus') en salade op het menu.
De Arnhemse vindt de Appie 'een hele fijne winkel'. "Ik reken er als consument op dat de AH ook rekening houdt met het welzijn van de boeren, want die hebben het al zo zwaar. Ik zou zeer teleurgesteld zijn als dat niet zo zou zijn. Dat geldt ook voor dierenwelzijn. Geen plofkip in mijn winkelkarretje. Ik zat net de Allerhande door te bladeren. Dat ging over koffietelers. Dan wordt er toch ook gelet op het welzijn van de leveranciers dichtbij huis? Een boycot vind ik een zeer zwaar middel. Geef het bedrijf eerst een kans, zou ik zeggen."
Van Dijks boycot vindt steun bij de online-lezers van De Gelderlander. Van de bijna 2.400 stemmen aan het begin van de avond, vindt 71 procent dat zijn actie navolging verdient.
De actiegroepHanneke van Romondt van actiegroep Wakker Dier is het helemaal met Van Dijk eens. "Niet voor niets hebben wij deze zomer Albert Heijn als onze target gekozen. Albert Heijn kiloknalt het meest met vlees zonder welzijnskeurmerk. En Albert Heijn is de grootste in Nederland en daarmee de moeilijkste partij om tegen op te boksen als boer. Wij vertellen het verhaal van deze gedeputeerde al 30 jaar. Een beter dierenwelzijn begint bij een betere prijs voor de boeren. We weten dat boeren vaak moeite met onze campagnes hebben omdat we die plaatjes van kreupele dieren laten zien. Maar uiteindelijk is het ons ook te doen om een betere prijs voor de ondernemers.
De hoogleraar huishoudeconomie"Ik weet niet of het werkelijk zo is dat de boeren de dupe worden van deze nieuwe prijsafspraken", zegt Gerrit Antonides, hoogleraar huishoudeconomie aan de Wageningen Universiteit en Research.
"Bovendien doet de markt zijn werk. Prijsafspraken kunnen zuur uitpakken voor de boer. Mocht het te gortig worden, dan kan de overheid bescherming bieden of de boeren compenseren. De boeren waren bijvoorbeeld maar wat blij toen de melkprijzen vrij werden gelaten. Van die vreugde is weinig meer over, nu de melkprijs zo drastisch is gezakt. Los daarvan, vind ik dat Van Dijk dit niet kan maken. Waar hij zijn boodschappen doet moet hij natuurlijk helemaal zelf weten.
"Hij ventileert deze boycot als bestuurder op het gebied van de landbouw. Dan heb je twee petten op. Als bestuurder kan hij toch terecht in Den Haag?"