Nieuws Actueel

Air India wil megabestelling van 250 vliegtuigen doen bij Airbus

De Indiase luchtvaartmaatschappij Air India is van plan 250 vliegtuigen van de Europese vliegtuigbouwer Airbus te kopen. Die bestelling zou daarmee onderdeel zijn van een van de grootste in de geschiedenis van de commerciële luchtvaart. Eerder meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden al dat Air India in totaal 500 toestellen wilde bestellen bij zowel Airbus als Boeing.

ANP 14 februari 2023

ANP140223170 1

Vooralsnog heeft de luchtvaartmaatschappij enkel een intentieverklaring getekend voor de aankoop van 210 vliegtuigen van het type A320neo en veertig van het type A350. Mocht de deal daadwerkelijk doorgaan, dan zou dat Airbus zo’n 16 miljard dollar (bijna 15 miljard euro) opleveren. Dat is op basis van de huidige marktwaarde; vaak krijgen luchtvaartmaatschappijen een flinke korting als zij een grote bestelling plaatsen. Bovendien kan die bestelling nog groter worden als Air India groeit als luchtvaartmaatschappij.

De vliegtuigen zijn efficiënter als het gaat om brandstofverbruik. De verwachting is dan ook dat Air India met de nieuwe toestellen de strijd kan aangaan met binnenlandse concurrenten, die vliegreizen tegen een goedkopere prijs aanbieden. Ook wil de luchtvaartmaatschappij gaan concurreren met Emirates en Qatar Airways. Deze maatschappijen hebben hun bedrijfsmodel ingestoken op het vervoeren van Indiërs naar de Verenigde Staten en Europa, via de luchthavens in Dubai en Doha.

"Dit is het moment voor India om een internationale hub te worden", zei topman van Airbus Guillaume Faury na de bekendmaking van de aankoop. De Indiase premier Narendra Modi ziet eveneens kansen om de luchtvaartindustrie in zijn land uit te breiden met de deal. Naast een hub voor reizigers, wil Modi ook een centraal punt in de regio worden voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan vliegtuigen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws