Nieuws Actueel

AkzoNobel onderaan in lagere AEX na winstalarm

AkzoNobel was dinsdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die een openingswinst weer zag verdampen. Het verfconcern waarschuwde voor lagere resultaten in het tweede kwartaal door de impact van de coronalockdowns in China en tegenvallende verkopen van decoratieve verven vanwege de tragere start van het klusseizoen in Europa.

ANP 14 juni 2022

ANP140622099 1

Beleggers bleven verder voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdag op het programma staat. De markten vrezen dat de Federal Reserve mogelijk harder zal ingrijpen dan verwacht om de inflatie te bestrijden. Eerder werd voor deze week een renteverhoging van 0,5 procentpunt voorzien, maar nu wordt rekening gehouden met een rentestap van 0,75 procentpunt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 657,22 punten. Een dag eerder zakte de hoofdindex al 3 procent. De MidKap daalde 0,6 procent tot 934,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Lockdown

AkzoNobel zakte bijna 6 procent. Volgens het concern zorgt het einde van de lockdowns in China in juni wel voor een opleving, maar is de heropening nog niet voldoende om alle gemiste omzet goed te maken. Ook Just Eat Takeaway (min 3 procent) zette de daling voort. Maandag kelderde de eigenaar van Thuisbezorgd.nl al meer dan 16 procent. Uitzender Randstad en dataleverancier RELX verloren ruim 2 procent. ING voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 2 procent. Chipbedrijf Besi en verzekeraar NN Group volgden met plussen van dik 1 procent.

In de MidKap kelderde Air France-KLM 11 procent. De luchtvaartcombinatie heeft bijna 2,3 miljard euro opgehaald met de eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen. De Nederlandse overheid en de Franse staat kochten ook aandelen om hun belangen op peil te houden. Daarnaast heeft het Franse logistieke concern CMA CGM nu een belang van 9 procent in het concern.

Nieuwe doelstellingen

Fastned dikte 9 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op de nieuwe doelstellingen die het snellaadbedrijf tijdens zijn investeerdersdag bekendmaakte. In Parijs raakte Atos een vijfde aan beurswaarde kwijt. Beleggers schrokken van het nieuws dat de nieuwe topman Rodolphe Belmer na vijf maanden alweer vertrekt bij het Franse IT-bedrijf vanwege onenigheid over de strategie binnen het bestuur.

De euro was 1,0443 dollar waard, tegen 1,0431 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 121,51 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 122,82 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws