Nieuws Actueel
Al jaren ondernemen in een noodtent
Chris Lanslots (69) en Peter Beenhakkers (60) hebben het eigenlijk helemaal gehad met de gemeente Gilze en Rijen. Weg willen ze met hun tuincentrum aan de Schaapsdijk in Gilze na zes jaar gesteggel. Weg uit de gemeente, meldt het BD.

De 'winkel' van 250 m2 doet denken aan de bouwsels van vluchtelingen bij Calais. Gescheurde stukken blauw bouwzeil flapperen in de wind. Over de schappen hangt doorzichtig plastic tegen lekkages. Parkieten zitten in kooien, achter in deze constructie die je met recht een tent kunt noemen.
"Welkom in onze tent", zeggen Chris Lanslots en Peter Beenhakkers dan ook met een brede grimas. De Gilzenaren vinden dat zij slachtoffer zijn van gemeentelijk falen en niet nagekomen afspraken.
De gemeente ziet dat heel anders. "Het tuincentrum en de erbij betrokken projectontwikkelaar die er wil bouwen, moet zelf met een oplossing komen. De gemeente kan alleen faciliteren", zegt woordvoerder Jeroen Leemans namens wethouder Willem Starreveld.
FaillietOp cruciale punten is er verschil van mening over de gang van zaken. Maar eerst even terug naar het begin. In 2010 verkocht Lanslots zijn perceel grond met kweekkassen bij zijn tuincentrum tussen Hengelstraat en Schaapsdijk aan een projectontwikkelaar, die later failliet zou gaan. Zijn huis en aangrenzend stuk grond aan de Schaapsdijk bleef in gebruik. Hier bouwde hij ook de 'tent'. Voor een half jaartje, was het idee. Want hij wilde op een perceel verderop aan de Hengelstraat zijn nieuwe tuincentrum bouwen. Een vergunning verleende de gemeente echter niet. Ten onrechte, zo besliste de Raad van State na jaren procederen in 2013. Een half jaartje tent was drie jaar geworden.
Na de uitspraak van de Raad van State gaf wethouder Willem Starreveld aan helemaal van het tuincentrum af te willen op die plek. Een zoektocht volgde. Locaties als Tilburgsebaan en Rielsebaan haalden het niet. En dus lag de zaak stil.
Kin Makelaars had woningen verkocht op de oude grond van Lanslots, had klanten vrij uitzicht beloofd en dus geen nieuw tuinbouwcentrum. Dus bood hij aan een oplossing te zoeken. Projectontwikkelaar Vexpro diende zich aan. En dan lopen de verhalen uiteen.
Vexpro en Kin Makelaars stellen dat de wethouder hen heeft gevraagd een oplossing te bedenken voor de verplaatsing van het tuincentrum. Ook omdat een schadeclaim dreigde van 225.000 euro voor jaren inkomstenderving en gemaakte kosten. Zij vonden een oplossing, waarmee Starreveld volgens hen zou hebben ingestemd, net als de meerderheid van de gemeenteraad.
Nee, zegt wethouder Starreveld. "Vexpro en Kin Makelaars kwamen zelf met een voorstel om aan de Schaapsdijk alsnog woningen te bouwen", zegt woordvoerder Leemans. "De wethouder heeft de grenzen aangegeven waarbinnen dit kan. De oplossing van deze partijen zijn voor de gemeente niet haalbaar."
StaatssteunDeels is er wel overeenstemming: Vexpro koopt alle grond van Lanslots, die afziet van een schadeclaim, Vexpro sloopt woning en tent en bouwt hier een tweekapper. Aan de Hengelstraat bouwt Vexpro twee woningen. Het gaat fout waar de gemeente volgens Vexpro en Kin in 2015 aan de makelaar compensatie heeft toegezegd van 225.000 euro in de vorm van bouwpercelen. De gemeente bestrijdt dat laatste. Zegt dat compensatie in bouwpercelen nooit korting op aankoopprijs is. "Dat zou staatssteun zijn", legt Leemans uit. "De wethouder zegt dat als iemand zich benadeeld voelt, hij naar de rechter kan stappen."
Lanslots en Beenhakker vrezen nu toch in de gemeente te moeten blijven. Hun advocaat Helma Krijger: "Dan komt er dus een tuincentrum aan de Hengelstraat. En volgt er een claim. Hoger dan 225.000 euro."