Nieuws Actueel

All you can eat-restaurants in West-Brabant nog steeds booming

All you can eat-restaurants mikken met met een uitgebreide kaart op een brede doelgroep. De Watertuin is de jongste aanwinst in de regio. Dat schrijft BN De Stem.

Sanne Schelfaut | Foto: Chris van Klinken 9 december 2016

Bergen op Zoom Watertoren megarestaurant

Wokken was een tijdje helemaal in, sushi doet het nog steeds best aardig, maar de trend van de laatste jaren is het all you can eat-restaurant. Voor een vaste prijs 'onbeperkt' eten is in West-Brabant ongekend populair. Op kleine en op grote schaal.

Grote jongens

Twee weken geleden opende all you can eat-restaurant de Watertuin in Bergen op Zoom de deuren. In voormalige suikerfabriek De Zeeland is plaats voor 440 gasten. Andere 'grote jongens' zijn wereldrestaurant A17 in Roosendaal (600 stoelen) en Kookpunt (500 stoelen), eveneens gevestigd in Roosendaal. Maar ook ketenrestaurants als 't Zusje en De Beren doen met hun eigen formules goede zaken. 'De gast wil meer dan alleen een bord met friet, sla en vlees.'

Tanende populariteit

Long Feng Tang was een van de eerste horeca-ondernemers met Chinese achtergrond in West-Brabant die begreep dat de wokmaaltijd of rijst met babi pangang aan populariteit inboette. ,,Ik heb verschillende restaurants met een Chinese en Indonesische keuken gehad en kreeg steeds vaker de vraag of we ook een speklapje of biefstuk met frietjes konden serveren. Want anders zou oma niet meekomen of vonden de kinderen het niet lekker. Een breder aanbod van gerechten was voor ons de oplossing. Ruim vijf jaar geleden ging onze zaak Kookpunt in Roosendaal open. Voor een vaste prijs kun je bij ons pizza of pasta laten bereiden, maar ook de Franse keuken is verkrijgbaar en je kunt nog steeds lekker blijven wokken."

Relatief goedkoop

Volgens Tang is Kookpunt ook na vijf jaar nog even succesvol. ,,Voor relatief weinig geld veel eten en drinken, dat vinden de mensen leuk. Zeker als ze voor een vast bedrag meer krijgen dan alleen een bord met friet, sla en vlees." Vorig jaar opende haar zoon Kookpunt Plus op de Grote Markt in Bergen op Zoom. ,,Die zaak is minder massaal dan in Roosendaal, ook het eten is net iets exclusiever en de drank zit niet bij de prijs inbegrepen. Ik zeg altijd: voor veel en snel ga je naar Roosendaal, voor extra service en kwaliteit naar Bergen op Zoom."

Aziatische achtergrond

De grote restaurants met de all you can eat-formule worden in deze regio bijna allemaal door ondernemers met een Aziatische achtergrond uitgebaat. Tang: ,,Wij zijn snel en zakelijk. Als we zien dat een bepaalde formule succesvol is, dan gaan we ervoor."

Verzadigd

De Watertuin in het Bergse Zeelandcomplex draait drie weken. Bezoekers zijn volgens bedrijfsleider Pavel van Amerongen te spreken over het enorme aanbod. Wie er komt eten, krijgt eerst een uitgebreide rondleiding en uitleg over het buffet. De jonge bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in de enorme koikarpers die in de binnenvijver rondzwemmen. Kinderen vinden het vooral leuk om de vissen eten te geven. ,,We houden in de gaten of de karpers niet te dik worden", lacht de bedrijfsleider. Met de opening van de Watertuin is de markt voor all inclusive-restaurants in de regio Bergen op Zoom volgens Van Amerongen redelijk verzadigd. ,,Dat denk ik wel, we zitten in deze regio wel aan de limiet. Er valt nu genoeg te kiezen. Bij ons, maar ook het tapasconcept van 't Zusje of het menu van de Berenrestaurants trekt weer een eigen publiek. We vullen elkaar aan."

Duurzaamheid

De groei van all you can eat-zaken in West-Brabant gaat volgens Misset Horeca (multimediale informatiebron voor de horeca) tegen de trend in van kleinschalig en duurzaam. ,,Juist hippe koffiezaken en huiskamerrestaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn in opkomst. Nu het economisch beter gaat, draait het meer om klasse. Maar goed, in West-Brabant gaat het kennelijk nog steeds crescendo met het all inclusive-recept. Deze ketens hebben een brede doelgroep, dat scheelt ook", aldus Wieteke Posthumus namens Misset.

Berenacademy

De Beren-restaurants in Nederland merken ook bitter weinig van de laatste trends. ,,Al is het wel zo dat we inzetten op minder massaal. Zo hebben we dertig gerechten van de kaart geschrapt om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast willen we onze bezoekers in de watten leggen. Zo hebben we in Rotterdam zelfs een collegezaal waar ons personeel de fijne kneepjes van gastheerschap wordt bijgespijkerd. Zeg maar een Berenacademy", vertelt Marjolein Mens van de Beren. De keten heeft in Nederland 46 zaken, waaronder restaurants in Roosendaal en Oosterhout.

Onderzoek naar all inclusives

De Bergse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland onderzoekt samen met de gemeente Bergen op Zoom of er paal en perk moet worden gesteld aan de zogeheten all-you-can-eat-restaurants in de regio. ,,Door de opening van de Watertuin hebben we er 440 stoelen bijgekregen. De vraag is of er nog meer behoefte is aan dit soort zaken", vertelt Julie Bom, voorzitter van KHN Bergen op Zoom. Een adviesbureau onderzoekt het aanbod en het bestedingspatroon van inwoners ,,We moeten waken voor teveel van hetzelfde. Als blijkt dat we voldoende all inclusive-zaken hebben, dan kan de gemeente overwegen geen vergunningen meer te verstrekken voor nieuwe restaurants."

Gerelateerde artikelen

'Brabant doet het beter dan de Randstad'Wordt dit het eerste vijfsterrenhotel van Brabant?