Nieuws Actueel

Alle menukaarten van Arnhemse restaurants in een overzicht

Dankzij de website MenukaartArnhem.nl kunnen belangstellenden al wandelend door de stad binnen een paar minuten zien wat er op de menukaart van tal van restaurants staat. "Ik hou van lekker eten en wil in één oogopslag zien wat de opties zijn. Op betaalde websites krijg ik vaak veel te veel info. Het gaat me om de menukaart", zegt initiatiefnemer Jan Willem Gijsbers (38) in de Gelderlander.

Niek Verhoeven 12 januari 2017

Menu 2

Met zijn initiatief speelt hij in op de stijgende populariteit van eten buiten de deur. Vorige week maakte het FoodService Instituut Nederland (FSIN) bekend dat de omzet van eten en drinken buiten de deur, vorig jaar is gegroeid met 4,5 procent ten opzichte van 2015. "Ook in Arnhem zie je dat het aanbod toeneemt. Vooral in de categorie snelle hap. Zo zijn Happy Italy en het Frites Atelier vrij nieuw en komen er binnenkort nog een tostibar en een hotdogzaak bij."

Suggesties

Naast de website begon Gijsbers vorige week met een gelijknamige Facebookpagina, waar zich in enkele dagen tijd al 1.000 mensen bij hebben aangesloten. Gijsbers probeert daarop iedere dag een restaurant uit te lichten en stadgenoten erbij te betrekken. Zo werd vorige week gevraagd welke tosti niet mag ontbreken op de menukaart van de nog te openen Tostibar. Het regende reacties op dat bericht. "De eigenaar van die zaak neemt de suggesties mee. Zo wil ik een online platform creëren waarop we lekker eten promoten en inwoners tips met elkaar kunnen uitwisselen."

Op de kaart zetten

Gijsbers benadrukt dat zijn website geen concurrent wordt van restaurantsite IENS, waar je ook kunt reserveren. "Die site snoept iets weg van het budget van het restaurant. Ik wil een restaurant op de kaart zetten zonder er zelf iets aan te verdienen." De initiatiefnemer pretendeert niet volledig te zijn. "Ik ben afhankelijk van de informatie die ik krijg. Ik benader de restaurants zelf en hoop te horen als ze van kaart wisselen."

App

De Arnhemmer heeft een bouw- en adviesbureau en is tevens de huis-dj van Vitesse. MenukaartArnhem.nl doet hij er voorlopig bij. "Ik heb plannen om ook een app te ontwikkelen. En ik heb de domeinnamen voor Menukaart Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven al geclaimd. Mocht Arnhem een succes blijken."