Nieuws Actueel

Ondernemers en vrijwilligers maken Utrecht Skate Parade tot succes

Honderden skaters rijden op 15 juli vanaf Lucasbolwerk in Utrecht langs Kasteel de Haar. Vrijwilligers en ondernemers werken samen om van Utrecht Skate Parade weer een succes te maken.

SELINA VINK | Foto: Angeliek de Jonge 12 juli 2016

Teamworkskate2

De tocht op 15 juli is een van de Utrecht Skate Parades die van begin mei tot eind september elke vrijdagavond worden gehouden. Onder begeleiding van een dj skaten de deelnemers, soms wel zeshonderd man, 20 kilometer door de provincie. Met het Lucasbolwerk als begin- en eindpunt. De tocht langs Kasteel de Haar is de klapper van het seizoen.

Veel bedrijvenWat zijn de benodigdheden voor een geslaagde tocht? Een leuke route, enthousiaste deelnemers en als het even kan een lekker zonnetje. De organisatie is in handen van vrijwilligers. Bedrijven uit de regio verbinden graag hun naam aan het evenement. Zo verzorgt Schadex uit Maarssen een muziekwagen, levert apotheek Het Gouden Hert de EHBO-koffers en regelt Stam Autobedrijf de bezemwagen. Bij café De Potdeksel kunnen de skaters terecht om te borrelen en voor de uitrusting gaan de deelnemers naar Mijnten Schaats- en Skeelersport in Achterveld. Hier krijgen ze ook korting op nieuwe spullen.

SkeetrTom Huibers van skateschool Skeetr draagt een steentje bij in de vorm van skatelessen. Beginnende skaters kunnen voorafgaand aan de tocht een les krijgen in het park. Normaal geeft hij die lessen bij zijn skateschool in Leidsche Rijn. "Zeker bij de smalle wegen krijg je snel opstoppingen, dan moet je goed kunnen remmen."

De traditie is begonnen met een paar skaters die in iemands achtertuin verzamelden om met elkaar een rondje te gaan skaten. Het eerste jaar sloten al meer dan vijftig mensen zich bij die groep aan. Doris Breedveld (22), verantwoordelijk voor de pr: "Het was niet verantwoord meer de organisatie op eigen houtje te blijven doen." Doris groeide met de tocht op. "Als kind skatete ik al mee aan de hand van mijn moeder."

VergunningDoordat er steeds meer mensen mee wilden doen, moest er een vergunning aan te pas komen. Zo raakte de gemeente bij de skatetochten betrokken. Met een muziekwagen, verkeersregelaars en zelfs twee motoragenten zijn de Skate Parades anno 2016 een stuk professioneler dan in de beginjaren. Ook de voorbereidingen worden elk jaar beter. Een paar dagen van tevoren skaten de routeleiders het parcours van die week. Thijs Timmer en Gert-Jan van de Waal bedenken de routes en tekenen ze uit op Google Maps. De heren laten klinkerwegen links liggen en als er veel mensen meedoen, slaan ze ook smalle straten over. De gemeente houdt de organisatie op de hoogte van wegwerkzaamheden en andere evenementen. Met driehonderd man wil je natuurlijk niet langs een bouwput rijden of over een opengebroken weg ploeteren.

Op vrijdag is de organisatie vanaf 16.00 uur bezig om de tocht soepel te laten verlopen. De muziek- en bezemwagen worden opgehaald en de koelkasten gevuld met drankjes die halverwege de rit worden uitgedeeld. Tijdens de tocht skatet een groep vrijwilligers voorop. Deze blockers bepalen niet alleen de definitieve route, ze fungeren ook als verkeersregelaars. Achter hen rijdt de muziekauto, gevolgd door de motoragenten. Zo kan de hele groep in één keer veilig overkomen.

Tempo makenDoris promoot het evenement op social media, zoals Facebook en Instagram, maar ook op de eigen website. "Ik plaats op zaterdag een verslag van de dag ervoor en op maandag de foto's. Op woensdag geef ik updates over de weersverwachting voor de tocht op vrijdag." Skate Parade is afhankelijk van het weer. Voor de lol in de regen skaten wil niemand. Anderhalf uur voor de start valt de definitieve beslissing: vertrekken we of cancelen we de tocht deze week? Mensen die zich hebben aangemeld voor de sms-dienst, krijgen een berichtje als het niet doorgaat. Als alles gewoon goed gaat, druppelen rond 19.30 uur de eerste skaters binnen. Voordat de tocht begint, vertelt een van de rijders hoe de route eruitziet. Daarnaast geeft hij een minicursus handsignalen. Zo weten de skaters wat ze onderweg kunnen verwachten. Onder luid gejoel komt de lange stoet mensen om klokslag 20.00 uur in beweging. Halverwege de tocht is er een korte pauze om even op adem te komen.

StoetAan het begin van het seizoen zijn de afstanden korter en ligt de snelheid lager dan in september. Iedereen met een gemiddelde conditie zou deel kunnen nemen. Voor mensen die onderweg afzakken, rijden aan het einde van de stoet twee sweepers. Zij sporen de deelnemers aan tempo te maken. Als het echt niet meer gaat, is de bezemwagen er altijd nog, dit is een bestelbusje aan het eind van de stoet. Snelheidsduivels moeten juist naar voren. Daar aangekomen laten ze zich afzakken tot het eind van de stoet om dan opnieuw naar voren te gaan. Op die manier is het voor iedereen leuk.

PizzakoerierNaast de editie langs Kasteel de Haar zijn er ook andere zogenoemde thema skates, waaronder een white edition en een date skate. Elke week rijdt een andere dj mee. De tocht naar Kasteel de Haar is een van de langere tochten, namelijk 27 kilometer. De avonden zijn niet alleen een sportieve uitdaging, ze vergen ook veel van het materiaal. "Soms komen mensen met skates van tien jaar oud. Tijdens de tocht merken ze pas dat de wieltjes niet meer lekker rollen. Dat rijdt zwaar ja."

Veel deelnemers dragen beschermers. Voor de vrijwilligers komt daar verplicht een helm bij. De blockers en sweepers hebben een hesje aan en een fluitje om hun nek. Tijdens het skaten zijn er tot nu toe nog weinig vervelende dingen gebeurd. Ook het aantal verwondingen valt mee. "Het irritantste is een pizzakoerier die niet uit de weg wil gaan. De blockers moeten dan even ingrijpen. Je wilt gevaarlijke situaties vermijden."AfterskateAan het einde van de route is er de befaamde afterskate op het Lucasbolwerk. Daarna is het weer tijd om af te breken en te focussen op de volgende vrijdag. Op 15 juli wordt de zestiende editie gehouden. Het voortbestaan van de tocht is onzeker. De organisatie is afhankelijk van sponsors en vrijwilligers. Het doel voor 2017 is niet per se meer deelnemers. "Als de zeventiende editie doorgaat, ben ik blij. Dan zien we daarna wel hoeveel mensen komen opdagen."De verkoper - Monique Mijnten steekt skaters in het nieuwDe start van het skateseizoen gaat bij Monique Mijnten niet onopgemerkt voorbij. Samen met haar echtgenoot Martin runt ze Mijnten Schaats- en Skeelersport in Achterveld. Ze verkopen naast skates ook allerlei accessoires. De winkel sponsort de Skate Parade voor het tweede jaar op rij. Deze sponsoring bestaat niet alleen uit een geldbedrag. Wie deelneemt aan de Skate Parade krijgt 10 procent korting in de zaak. "Dat trekt veel nieuwe klanten. Ik schat dat iedere week tien tot vijftien mensen speciaal daarvoor naar Achterveld komen."De fotograaf - Marco de Klerk schiet de plaatjes voor Facebook"Wat een leuke foto’s, mogen we die op de website zetten?" Zo werd Marco de Klerk bijna tien jaar geleden gevraagd als fotograaf. Naast de tocht naar Kasteel de Haar is de Roze Skate zijn favoriet. "Dat ziet er gaaf uit op beeld, iedereen in het roze." De foto’s komen op Facebook, dat was vroeger wel anders. "Toen maakten we soms maar achttien foto’s, nu schiet ik er meer dan tweehonderd. Het evenement is commerciëler geworden. We willen zoveel mogelijk likes."De café-eigenaar - Kris Besselse regelt de verfrissingSkaten maakt dorstig. Dat heeft Kris Besselse van café De Potdeksel goed begrepen. Sinds de tochten op het Lucasbolwerk eindigen is hij sponsor. Zijn café is de thuisbasis van de organisatie. Maandag na de proefrit en vrijdag na de tocht komen de skaters bij hem uitpuffen en wat drinken. Voor hem geen betere promotie dan een drukbezocht terras. "Zeker op vrijdag zitten we altijd helemaal vol. Dan kan het weleens heel laat worden."