Nieuws Actueel

Allure in oud Delfts Arsenaal

De plannen voor ArsenaalDelft zijn zo goed als rond. De 12.000 m2 krijgt een hele nieuwe invulling, schrijft het AD.

Djenna Perreijn 3 augustus 2016

Arsenaal Delft

De plannen liggen nog niet helemaal vast, omdat nog wordt onderhandeld met mogelijke uitbaters. De nieuwe eigenaar, Driestar B.V. uit Utrecht, hoopte inmiddels al een akkoord bereikt te hebben. ,,Het gaat iets trager dan gehoopt. We hadden hogere verwachtingen van de markt", vertelt Hessel Vonk van de investeringsmaatschappij. ,,Er zijn dus wat haken en ogen. Wij willen een vooruitstrevende exploitant die de combinatie van hotel en restaurant belangrijk vindt. Maar de grotere hotels geven de prioriteit aan hun kamers en de rest, zoals het restaurant, is dan het ondergeschoven kindje."

AmbitiesIntussen zijn een paar partijen over. ,,Hun ideeën stroken beter met onze ambities. Ik verwacht dat we aan het einde van dit jaar kunnen vertellen met wie we een deal sluiten." Het ArsenaalDelft moet volgens Vonk een soort 'Hotel New York' worden. ,,Die setting en allure hebben we in gedachten. Daar horen zalen bij voor vergaderingen, maar ook voor feesten en partijen. Dan denken we niet aan grootschalige concerten, maar wel aan bruiloftsfeesten."

RestaurantIn het eerste gebouw, in renaissancestijl, komt op de begane grond een restaurant en op de eerste verdieping is ruimte voor de congreszalen. Cepezed heeft het plan bruggen te plaatsen om het gebouw beter bereikbaar te maken. Daarnaast komt er waarschijnlijk een terras en aanlegplaatsen voor bootjes. Die plannen werden tijdens een 'participatieavond' door omwonenden goed ontvangen. ,,Zelf hadden ze ook suggesties, zoals het terugplaatsen van het oude hek op het binnenterrein. Dat is een interessant idee, we denken er serieus over na", vertelt Sharan Bekker van Cepezed Projects.

De vastgoedontwikkelaar uit Delft werkt de plannen uit voor Driestar B.V. De Utrechters kocht het 400 jaar oude pand vorige zomer voor 1,9 miljoen euro. Vonk: ,,De opmerkingen en ideeën van omwonenden zijn belangrijk, omdat we die mee willen nemen in gesprekken met potentiële exploitanten. Zij kennen de locatie beter dan ik, ik zit helemaal in Utrecht!"

Creatieve innovatiekrachtHet middelste stuk krijgt een culturele invulling. Vanaf hier moeten de andere delen beloopbaar zijn. Bekker: ,,Het plan is om daar een plek van te maken waar cultuur, geschiedenis en creatieve innovatiekracht van Delft tot uiting komen. Bijvoorbeeld door tentoonstellingsruimte te creëren. Dit willen we combineren met winkels." Bekker verwacht binnenkort al uitsluitsel te kunnen geven over de uitbater van dit middelste stuk.

Eén van de kritische vragen die omwonenden hadden, ging over parkeren. ,,Zij willen dat het rustig in de buurt blijft. Bij het Arsenaal is weinig ruimte om te parkeren, daarom willen we valet parking. De koffers en auto's worden dan bij het hotel gedropt en onze chauffeur parkeert de auto in de Zuidpoortgarage. Wij werken aan een overeenkomst met de garage.

HotelIn het achterste gedeelte, het '1692 gebouw' in classicistische stijl, komt het hotel. Bekker: ,,Er staan 86 ruime kamers ingetekend, tussen de 23 en 50 vierkante meter groot. De kamers bovenin zijn groter, want die krijgen de verdieping van de zolder erbij. Daar kunnen bijvoorbeeld gezinnen verblijven."

Op dit moment wordt nog gewerkt aan een bestemmingsplanwijziging. Vonk: ,,De gemeente is heel positief over onze plannen." De verbouwing staat gepland voor eind 2017 of begin 2018 en zal een half jaar tot een jaar in beslag nemen. ,,De heropening zal dus misschien pas in 2019 zijn", vertelt Bekker.

Bij Cepezed wordt rekening gehouden met het monumentale karakter van het gebouw. ,,Er wordt niet heel drastisch verbouwd. Aan de buitengevel wordt nauwelijks iets verandert, dat mag trouwens ook niet. Ramen die vroeger zijn dichtgemetseld, maken we weer open waardoor er meer licht in de hotelkamers valt. Verder moeten er natuurlijk wanden worden geplaatst, maar we denken aan voorgefabriceerde, losstaande units. Die zijn gemakkelijk weer te verwijderen, waardoor onze aanpassingen weer terug zijn te draaien."

EvenementenDe historische locatie staat in de tussentijd niet leeg. Zo doet het gebouw af en toe dienst als theater. Begin dit jaar vonden er nog de Nederlands kampioenschappen Risk plaats en eind augustus dient het Arsenaal als start en vertrekplaats voor de deelnemers aan Swim to Fight Cancer. ,,Zwemmers kunnen zich in het Arsenaal omkleden en worden worden er van a tot z verzorgd. Zo'n locatie is natuurlijk super", vertelt bestuursvoorzitter Saskia Bodde.