Nieuws Actueel

Allure Verlichting creëert de juiste sfeer

Ze maakten al de enorme kroonluchter in het Efteling-theater. Ook elders in Nederland branden de lampen van Allure Verlichting in Wierden. Verlichting is een werkgebied dat door de komst van allerlei lichttechnieken en verschillende soorten lampen steeds technischer wordt. Een interview in De Twentsche Courant Tubantia, uit de rubriek Bedrijvigheid.

Van onze redactie 29 november 2016

Allure verlichting

Allure Verlichting van Jack Schepers, Robert Zandink en Robert Bouwhuis bestaat sinds 1997. "Het waren eerst twee aparte verlichtingsbedrijven. Toen hebben we onze krachten gebundeld", vertelt Schepers. Hij is gespecialiseerd in buitenverlichting, de anderen weten alles over verlichting in de horeca.

Ledlampen

Met de komst van ledlampen komt er bij verlichting steeds meer techniek kijken. Een lampje wisselen als een klant een 'oude' lamp door led wil vervangen, is niet voldoende. In het magazijn is te zien hoe lampen in elkaar steken. Er is een unit waar het dimsysteem van de lamp in zit. Weer een ander kastje is voor het noodsysteem. Ook het koelsysteem van de lamp is belangrijk. "De kunst is om al dat technische weg te stoppen in de lamp, zodat je niets aan de buitenkant ziet. Elke lamp is een kunstwerkje", vindt Schepers.

Vijf jaar geleden gaven de ledlampen volgens Schepers 'alleen licht'. "Nu kun je lichtsterkte en de kleurtemperatuur regelen." Die combinatie van lichtsterkte en kleurtemperatuur is volgens de ondernemer het belangrijkste om de juiste sfeer te creëren.

Klanten

Allure Verlichting levert aan groothandels en voert projecten uit voor de horeca of particulieren die speciale wensen hebben. "De klant heeft vaak wat in gedachten. Daarom komen wij ook langs om gezamenlijk een plan te maken. Wij luisteren naar wat de klant wil. Als hij een bepaald type plafonnière wil, maar in een andere kleur en met led, dan bouwen wij de bestaande versies om."

Hij vindt die flexibiliteit en creativiteit de grote kracht van Allure. "We kunnen bijna alles maken, omdat iedereen in ons team zijn eigen expertise heeft. De mooiste projecten, die veel voldoening geven, zijn opdrachten die eerst door een ander verlichtingsbedrijf zijn afgeschoten en die wij nieuw leven inblazen", vertelt Schepers.

De Efteling

Zoals bijvoorbeeld de grote kroonluchter voor de theaterzaal van de Efteling. "We hebben het over een gevaarte van 6 meter en er zitten 18.000 steentjes in. Als je de ruimte binnenloopt, krijg je echt het 'wauw-gevoel', waar we ook voor gingen."

De grens over

De Wierdense lichtexpert rijdt inmiddels drie dagen per week door het land om klanten en groothandels te bezoeken. Zo nu en dan gaat hij de grens over voor klussen in Duitsland en Oostenrijk. Ook in China en Ghana is Allure actief. "Een hotel in Ghana wilde lampen van ons bestellen. Ja, wij stonden daar ook van te kijken."

Foto: Emiel Muijderman