Nieuws Actueel

'Als ik 50 ben, zie ik mezelf geen après-ski meer zingen'

In 2010 scoorde Tim Schalkx uit Boxtel zijn eerste hit: Bubbelbad. „De meeste jongeren kennen het nummer vast.” Inmiddels zingt hij al zes jaar in Oostenrijk. Elke winter vliegt hij wekelijks heen en weer, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Renée Müller | Foto: Roy Lazet 5 september 2016

Apres ski 1065

Waar Tim Schalkx (30) gaat, is het feest. "Ze boeken me om een feestje te bouwen en ik denk dat dit ook aardig lukt", lacht hij. Elk weekeinde is hij in touw.

"Ik heb altijd gezegd: als ik er geen plezier meer in heb, zet ik zingen op een laag pitje. Ik ben zoals ik ben, ik ga niet naast mijn schoenen lopen."

DrukSchalkx heeft een druk leven. "Ik heb ook nog een eigen schildersbedrijf, waar ik een dag of drie voor werk." Best pittig met vier kinderen. "Ik ben in het weekeinde misschien weg, maar op tijden dat andere mensen aan het werk zijn, ben ik er wel. Op woensdagmiddag kan ik met mijn kinderen naar de Efteling."

Zijn zangcarrière begon bij toeval. "Ik startte met het zingen van het levenslied, maar kwam zestien jaar geleden bij een Big Band terecht", vertelt hij. "Ik nam een cover-cd op voor familie, maar die liep zo goed dat ik hem heb laten produceren." Zijn eerste serieuze single bracht hij in 2006 uit. "Vanaf dat moment liet ik het levenslied links liggen en ging meer de feestkant op met de après- ski. Het levenslied is toch net wat meer voor oudere mensen, ik moet het meer van de jeugd hebben."

BubbelbadIn 2010 scoorde hij zijn eerste hit. "Dat was Bubbelbad, die is geloof ik bij de meeste jongeren wel bekend." Zijn platenmaatschappij deed er daarna volgens Schalkx niet genoeg aan om hem op de artiestenmarkt neer te zetten. "Dus toen heb ik besloten om alles zelf in eigen beheer uit te brengen."

Zijn schildersbedrijf is zijn financiële vangnet. "Ik heb voor mezelf de overweging gemaakt dat ik tot mij 40ste, 50ste artiest ben. Als ik 50 ben, zie ik mezelf geen après-ski meer staan zingen. Want moet je dat dan nog wel willen?"

Misschien denkt hij er tegen die tijd wel anders over, maar het risico vindt hij te groot. "Je kunt jezelf wel puur focussen op het zingen, maar als dat een keer wegvalt, heb ik graag nog iets om op terug te vallen. Of het moet zijn dat ik op korte termijn nog een hitje maak, maar wie heeft dat voor het zeggen hè."

GunfactorIn het artiestenwereldje moet je het volgens Schalkx echt van de gunfactor hebben. "Jaren geleden kwam ik terecht in de Skihut in Rotterdam. Ik deed er veel ervaring op en kwam Toon Wouters uit Schijndel tegen. Via zijn bedrijf kwam ik in Oostenrijk terecht en inmiddels zing ik daar alweer zes jaar. Elke winter vlieg ik wekelijks heen en weer. Ik heb geluk, Toon gunt het me. Hij kan ook een ander vragen."

Zijn fans is Tim dankbaar. "Je ziet steeds dezelfde mensen. Fijn, want van díe mensen moet je het hebben: zij kopen je single, kijken je clip en prijzen je aan." Zijn grootste fans zijn z'n kinderen. "Mijn oudste dochter Liza vertelt soms trots dat haar papa Tim Schalkx is. De anderen hebben dat besef nog niet."

Elk dorp, elke wijk heeft wel zijn volkszanger of -zangeres. Een gouden keeltje voor wie ervan houdt.

Gouden keeltjesMijn dochter Liza vertelt soms trots dat haar papa Tim Schalkx is. De andere 3 hebben dat besef nog niet.