Nieuws Actueel

'Als je je werk goed doet, levert dat vanzelf goede referenties op'

Lammerink Installatiegroep uit het Overijsselse Ootmarsum bouwt mee aan nieuw Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse, meldt Tubantia. Voor het familiebedrijf betekent dat een klus van 10 à 15 miljoen euro.

Alphons Weierink 15 februari 2016

Snelheidswindtunnel nationaal lucht en ruimtevaart laboratorium marknesse

Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum wordt betrokken bij de bouw van het nieuwe Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum in het Flevolandse Marknesse. Voor het installatiebedrijf is dat de grootste order ooit in z'n 53-jarig bestaan.

TrotsIn geld uitgedrukt betreft het een klus van 10 à 15 miljoen euro. "Deze order biedt ons twee jaar lang werk voor ruim veertig mensen", zegt directeur Erik Lammerink. "Voor de continuïteit van het bedrijf is dit fantastisch. Die is hiermee voorlopig gewaardborgd."

Lammerink is vooral erg trots dat zijn 'familiebedrijf' in aanmerking komt voor dit project. "Want het is een hoogwaardig technologisch project. En dat is niet aan iedereen besteed. Het zijn hele grootschalige en gespecialiseerde technieken op laboratoriumniveau en dat luistert erg nauw."

Kennis en ervaringDat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum juist met Lammerink in zee gaat, heeft het Ootmarsumse bedrijf, aldus z'n directeur, vooral te danken aan de technische kennis die het in huis heeft en aan de ervaring die bij soortgelijke grootschalige klussen is opgedaan. "Onder meer bij de Landbouw Universiteit Wageningen", weet Erik Lammerink, "maar ook bij andere universiteiten. En als je je werk goed doet, levert dat automatisch ook goede referenties op zoals in dit geval."

Maar Lammerink wijst ook op een ander aspect dat niet moet worden onderschat: "De arbeidsmoraal van mensen uit Twente. Die staat elders in het land hoog aangeschreven. En het zijn allemaal geweldige vakmensen die het werk doen."

EnergiesystemenLammerink voert het werk in Marknesse in Flevoland uit samen met de Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek. De totale investering vergt een bedrag van 30 miljoen. De nieuwbouw omvat in totaal 18.000 vierkante meter over meerdere gebouwen.

Bijzonder aan dit werk zijn de duurzame energiesystemen die Lammerink installeert. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogeheten koude- en warmteopslag en wordt er gekoeld met water uit de vijver. De afstand tussen Twente en Marknesse is voor Lammerink geen probleem. "Marknesse ligt vlak achter Zwolle. Dat is 5 kwartier rijden en prima te doen."

TevredenDe orderportefeuille van Lammerink Installatiegroep, die tweehonderd personeelsleden telt, is goed gevuld. De jaaromzet bedraagt enkele tientallen miljoenen euro's. Het bedrijf dat ook vestigingen in Amersfoort, Leek en Oldenzaal kent, is momenteel onder meer actief bij de Universiteit van Utrecht, hotel Van der Valk in Enschede en bij de bouw van een nieuw gezondheidscentrum in Deventer.

Voor de nabije toekomst heeft Lammerink ook nog een aantal pijlen op de boog. "Ik ben", stelt Erik Lammerink vast, "tevreden zoals de zaken nu gaan. Maar ook zoals ze de afgelopen vier à vijf jaar zijn gegaan. Ondanks de crisis zijn we stabiel gebleven."