Nieuws Actueel

'Alstublieft, niet weer prostitutie’

Hevig verontruste bewoners deden gisteren tijdens een gemeentelijke hoorzitting een emotioneel beroep op burgemeester Van Zanen: voorkom terugkeer van raamprostitutie in de Hardebollenstraat.

Mathijs Steinberger 26 februari 2016

Hardebollenstraatutrecht1065

De emoties bij bewoners van de Breedstraatbuurt in de Utrechtse binnenstad over de aanvraag van het prostitutiebedrijf Freya liepen hoog op, dat bericht het AD. Ze vertelden uitgebreid over de overlast in de jaren vóór de zomer van 2013, toen de ramen werden gesloten.

Woedend verhaalde een man hoe hij met een groot waterpistool ’s nachts illegale tippelaars en hun klanten wegspoot om te kunnen slapen. Een ander vertelde verbeten over luidruchtige groepen mannen die op straat plasten, hun autoradio’s hard aan lieten staan en passerende vrouwen lastigvielen.

De gemeente organiseerde gisteren een hoorzitting waarin de buurt en Freya hun standpunten konden toelichten. Omdat er tientallen buurtbewoners op af kwamen, werd de bijeenkomst bij hoge uitzondering gehouden in de gemeenteraadszaal. Een gemeentelijke jurist hoorde de betogen aan. Van Zanen was niet aanwezig. Freya wil de 17 peeskamers snel in gebruik nemen, nu een nieuwe raamprostitutiezone in Overvecht lang op zich laat wachten. Prostitutie past nog steeds in het bestemmingsplan van de binnenstad.

Freya’s advocaat Bernard Tomlow verweet de bewoners de rechtstaat te negeren. “Je kunt een rechtsgeldige aanvraag niet zomaar aan de kant zetten. Sekswerker is een normaal beroep en ze hebben recht hun beroep uit te oefenen.”

Hij wekte boosheid bij de omwonenden door te spreken van psychische overlast. Ook wees hij op door bewoners ingevulde enquêtes, waaruit bleek dat niet zozeer de prostituees voor overlast zorgden, alswel groepen jongeren, terrasbezoekers en daklozen.

Daarnaast kan de gemeente ingrijpen bij overlast, betoogde Tomlow. Hij verwees naar de tijdelijke sluiting van twee cafés na incidenten tijdens oud en nieuw.

Buurtbewoners vrezen dat terugkeer van de prostitutie extra overlastgevers zal aantrekken, omdat er nog geen tweede plek voor raamprostitutie in de stad is. Ze zeggen dat buurt juist in de lift zit met nieuwe ondernemers. Naar verwachting neemt Van Zanen voor 1 april een besluit.