Nieuws Actueel

Alternatief voor plastic

Christiaan Doolaard 29 januari 2016

Winkeliers Gratis tas Plastic

Bij Chinees-Surinaams restaurant Happy Lin aan de Voorstraat in Dordrecht geven de dames Helen Xu en Ling Jian nooit meer uit zichzelf een plastic tasje mee, zo schrijft het AD. ,,We geven gewoon het eten en als zij om een tasje vragen, moeten ze daar vijf cent voor betalen," vertelt Xu. Klanten die van tevoren bellen om een bestelling te doen, drukken ze op het hart zelf een tas mee te nemen. ,,En dat doen ze dan vaak ook. Anderen lopen ze met hun armen vol etensbakken de deur uit."Lees ook:'Verbod gratis plastic tasjes is een lachertje'Papieren tas is het nieuwe plastic

De vrouwen vinden het goed dat winkeliers sinds 1 januari volgens de wet geld moeten vragen voor plastic tassen. De overheid wil zo zwerfvuil en verspilling van grondstoffen voorkomen. ,,Het gaat om het milieu, daar moeten we goed voor zorgen. Voor de toekomst van onze kinderen," vindt Xu.

StatiegeldtasBij bakkerij Nobel's Brood aan de Grotekerksbuurt denken ze daar hetzelfde over. Zij gebruiken al langer papieren tassen, dus hebben ze niet te maken met de nieuwe regel. ,,Maar wij hebben er vorig jaar toch voor gekozen om er geld voor te vragen, zodat vaste klanten zelf een tas meenemen," vertelt Willemijn Nobel. ,,Nu hoeven we bijna nooit meer een tas mee te geven, dus vragen we er ook geen geld meer voor."

Bij speelgoedwinkel Juffrouw Pollewop hebben Mette Korteland en Maaike Bonnier dit jaar zelf een creatieve oplossing bedacht: de statiegeldtas. ,,Een mooie tas die 1 euro kost, maar die euro krijgen klanten terug als ze de tas terugbrengen," vertelt Bonnier. ,,Tot nu toe heeft niemand hem teruggebracht. Mensen komen zelfs speciaal langs om de tas te kopen," zegt ze lachend. ,,Zo leuk is ie blijkbaar." Het idee is niet helemaal nieuw, winkelketen Zeeman introduceerde dit idee al in 2013, maar verkoopt daarnaast ook nog de bekende plastic tassen.

ControlesNog niet iedereen houdt zich trouwens strikt aan de nieuwe regel. Xiaochun Hu van afhaalrestaurant All Ways Wok geeft toe moeite te hebben om ineens geld te moeten vragen aan klanten. Voor sommige gerechten gebruikt hij papieren, tassen voor andere plastic. ,,Maar ik moet het wel echt gaan doen, want er zijn controles."