Nieuws Actueel

Amazon-miljardair Jeff Bezos presenteert maanlander in Washington

Amazon-topman Jeff Bezos, oprichter van ruimtevaartbedrijf Blue Origin, heeft afgelopen nacht een maanlander gepresenteerd. ,,Het is tijd om terug te keren naar de maan en ditmaal blijven we daar’’, zegt hij. De zogenoemde Blue Moon wordt vergezeld door een rover, die kan rijden over het maanoppervlak.

Olaf Heyblom 10 mei 2019

Miljardair jeff bezos amazon werkdag eruit ziet personeel ceo

De rijkste man ter wereld, met een vermogen van meer dan honderdvijftig miljard dollar, vertelde op een conferentie in Washington dat hij grootse plannen heeft, meldt het AD. De lander is ontworpen om astronauten, voertuigen en andere grote ladingen naar de maan te vervoeren en moet in 2024 op de maan komen.

Maar daar laat hij het niet bij. Bezos ziet dit project als een begin van de bouw van een enorme infrastructuur in de ruimte. Hij wil dat miljoenen mensen toegang krijgen tot de ruimtevaart. De grondstoffen en ruimte op de aarde zijn beperkt en daarom is het noodzakelijk om de ruimte in te gaan, vindt de ondernemer. ,,Het zonnestelsel biedt ruimte voor een biljoen mensen. Bedenk hoe ongelooflijk en dynamisch de beschaving zal zijn als er duizend Mozarts en duizend Einsteins rondlopen’’, beredeneert Bezos.

De Amerikaan financiert zijn project door elk jaar een miljard dollar aan aandelen van zijn Amazon-webwinkel te verkopen en dit geld in Blue Origin te stoppen.

Jeff Bezos met zijn maanlander Blue Moon.
Jeff Bezos met zijn maanlander Blue Moon. © REUTERS

Terug op de maan

Bezos is niet de enige met grootse ruimteplannen. Zo ontwikkelt SpaceX van Elon Musk al grote raketten, onder meer om het International Space Station te bevoorraden. Virgin Galactic van Richard Branson zou bezig zijn om ruimtetoerisme van de grond te krijgen.

Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft plannen om astronauten naar de maan te brengen, nadat er bijna een halve eeuw geen maanmissies zijn geweest. Vice-president Mike Pence heeft NASA gevraagd om in 2024 weer mensen te laten landen op de maan. Desnoods door gebruik te maken van raketten van commerciële bedrijven.

Sinds 1972 zijn er geen mensen meer op de maan of in een baan rond de maan geweest. Op 21 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die voet zette op de maan en sindsdien zijn er elf anderen geweest.