Nieuws Actueel

Amazon miljardair ziet titel rijkste man door zijn vingers glippen

De topman van webwinkel Amazon Jeff Bezos is Bill Gates voorbijgegaan als rijkste man ter wereld. De 53-jarige ondernemer was donderdagmiddag in totaal goed voor 90,9 miljard dollar. Een koersval nam hem een dag later de titel rijkste man op aarde weer af.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 31 juli 2017

JEFF BEZOS SUPERMARKTEN AMAZON 1968

Dat blijkt uit de miljardairsindex van het financiële persbureau Bloomberg en zakenblad Forbes. Voormalig Microsoft-baas Gates voerde de lijst al sinds mei 2013 aan. Bezos zat hem de laatste maanden echter al op de hielen, mede omdat de beurskoers van Amazon was opgelopen. Daardoor groeide ook het vermogen van Bezos, die veel aandelen heeft. De 53-jarige Bezos was donderdagmiddag in totaal goed voor 90,9 miljard dollar. Dat is omgerekend bijna 78 miljard euro. Gates, die 61 is, moest het doen met een nettowaarde van 90,7 miljard dollar.

Daling

Het aandeel Amazon koerste deze week op de hoogste niveau’s ooit, maar de webwinkel- en technologiegigant heeft de winst in het tweede kwartaal scherp zien dalen, vooral door hogere uitgaven. Dat werd donderdag bekendgemaakt in een tussentijds handelsbericht. De winstval zette het aandeel Amazon flink onder druk in de nabeurshandel.

Lees ook: Voor superrijke ondernemers is heelal niet meer de limiet

Winst

Amazon rapporteerde een winst van 197 miljoen dollar (0,40 dollar per aandeel). Dat is maar liefst 77 procent minder dan een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een winst per aandeel van 1,41 dollar. De omzet kwam uit op 38 miljard dollar, een kwart meer dan een jaar eerder.

Aandelen

Bezos begon in 1994 de webwinkel Amazon.com. Hij is ook de man achter ruimtevaartbedrijf Blue Origin en eigenaar van de grote krant The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Airbnb, Twitter en Uber. In 1998 stak hij een kwart miljoen dollar in de toen nieuwe zoekmachine Google. Het aandelenpakket dat hij in ruil kreeg, is nu miljarden waard.