Nieuws Actueel

Ambachtsman: Bakker Tonny Sas uit Druten

Vanaf de straat komt de geur van versgebakken brood je al tegemoet. Buiten voor de ingang van de bakkerij staat een kar vol brood. De ochtendkou laat de verse warme producten snel afkoelen. Binnen is het gelukkig behaaglijk warm. De oven draait nog op volle kracht; de laatste broden van vandaag worden gebakken. Dat schrijft De Gelderlander.

Antoinette van Elk | Foto: Eveline van Elk 25 december 2016

Brood 1065

Zaterdag is de drukste dag van de week. Bakker Tonny Sas (70) staat dan om 03.00 uur al naast zijn bed. De dag is dan nog lang niet ten einde. In de ochtend brengt hij in de bestelwagen zijn versgebakken brood rond. Zo'n 70 adressen in de omgeving rekenen op zijn komst. En als een klant onverhoopt niet thuis is, dan hangt hij het brood in een tasje aan de deurknop. Afrekenen komt de volgende keer wel.

Buitengewoon

Bakker Tonny Sas is een begrip in Druten. Een bakker die buitengewoon is, juist omdat hij zo gewoon is. Zijn vader was bakker en als middelste van vijf zonen heeft Tonny zijn zaak overgenomen. Eigenlijk is er in al die jaren maar weinig veranderd. Ook Tonny Sas heeft geen winkel, de klanten komen nog gewoon achterom. "Ik heb ooit wel plannen gehad de boel te renoveren, maar het kwam er gewoon niet van. Ik had er stiekem misschien ook geen behoefte aan, omdat ik het prima vind zoals het is", aldus Tonny.

De vaste klanten zijn het waarschijnlijk met hem eens. Zij weten Bakkerij Sas, vaak decennialang, te vinden. De meeste klanten zijn, net zoals de bakker zelf, op leeftijd. "Daardoor valt er soms eentje af. Sneu natuurlijk. Maar ja, ik zit in elk geval niet om meer klanten verlegen. Ik heb de leeftijd er niet meer voor het druk te hebben."

Tevreden

Deze bakker is een tevreden mens. Vanaf zijn 15de is de bakkerij het domein van Tonny. "En ik heb nooit iets anders gewild."

Nog steeds bakt hij vijf dagen in de week brood. "Misschien was het anders geweest als ik geen vrijgezel was geweest. Iemand die zou zeggen: 'Stop toch met dat geouwehoer in de bakkerij'. Maar ik haal er nog steeds veel voldoening uit. Afgelopen zomer was ik twee maanden door een nieuwe pacemaker uit de running. Het rustig aan doen, is niets voor mij. Op een gegeven moment was ik zelfs Mega Mindy aan het kijken, dan weet je dat je echt te lang thuis zit. Ik voel mij weer helemaal de oude.

Hij wijst op zijn borstkas. "Volgens mij heeft het ding het prima naar zijn zin daar."

Meisje

Zijn broer Gerard Sas (74) helpt hem op drukke tijden. "En ik heb een meisje in dienst voor de verkoop."

Dat 'meisje' blijkt na een kleine berekening van de broers, al 40 jaar in de bakkerij te werken. Bij Bakkerij Sas lijkt de tijd stil te staan. Wat goed is, is goed. Kom bij Tonny Sas niet aan met low carb brood of speltbrood, hypes laat hij aan zich voorbijgaan.

Concurrentie

Toch is het vak in de loop der jaren veranderd, vindt hij. "We kregen te maken met concurrentie van de supermarkt. Daar doe je niets aan, behalve je best blijven doen en achter je producten blijven staan. De liefde van het vak is altijd gebleven. Misschien proeven klanten dat terug."

Intussen wordt een klant naar huis gestuurd. "Kom straks maar terug, buurvrouw. Het brood moet nog afkoelen", zegt Sas, terwijl hij de laatste broden uit de oven haalt.

Hectisch

Het werk is soms hectisch. "Als bakker heb je ook te maken met piekmomenten. Voor de feestdagen zijn het hoogtijdagen, vooral vroeger. Ik weet nog dat we een keer tientallen saucijzenbroodjes moesten maken. Het was na sluitingstijd en het vlees was op. Gelukkig had moeders verse worsten in de vriezer. Zulke stressmomenten zorgen achteraf voor de mooiste verhalen."

Aan stoppen denkt Sas niet. Gissen dus hoe lang Bakkerij Sas nog bestaat. Het ziet er niet naar uit dat iemand hem wil opvolgen. "Tonny gaat door, totdat hij erbij neervalt. Hij kan dit niet missen", zegt Gerard Sas. Sterven in het harnas? Gerard Sas knikt en wijst naar de oven achter hem. "Hij heeft in ieder geval zijn eigen crematorium."