Nieuws Actueel
Amerika wil toegang tot iPhone; hoe zit dat in Nederland?
In december richtten schutters in het Californische San Bernardino een bloedbad aan. De FBI wilde vervolgens toegang tot de iPhone van een van de daders. Alleen lukte dit niet omdat het toestel uit stond en beveiligd was, schrijft het AD.

Een rechter legde iPhone-maker Apple daarom de verplichting op om de FBI te helpen toegang te verkrijgen tot de telefoon. Apple weigert aan het verzoek mee te werken, omdat het bedrijf de privacy van zijn klanten wil beschermen en vreest dat er na dit verzoek van de overheid meerdere zullen volgen. Ook wil Apple de Amerikaanse overheid niet voorzien van een 'digitale loper' waarmee toegang kan worden verkregen tot alle iPhones.
In Nederland heeft zich een dergelijk geval nog niet voorgedaan. Toch is ook hier de overheid benieuwd naar wat er op de telefoons van verdachten staat. Er ligt op dit moment dan ook een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer, dat de politie de bevoegdheid geeft om in het geheim binnen te dringen in telefoons, computers en tablets. Officieel heet dit voorstel 'Wet computercriminaliteit 3', maar vanwege de zojuist genoemde bevoegdheid wordt het ook wel het 'hackvoorstel' genoemd. Als het voorstel wet wordt kan de politie immers, net als een hacker, binnendringen op allerlei apparaten.
De vraag die bij het 'hackvoorstel' centraal staat is of het Nederland veiliger maakt. Kan men ervan uitgaan dat de politie alleen maar rondkijkt bij verdachten, of ook bij andere burgers? Zeker weten dat er niemand meekijkt is immers haast onmogelijk. Het is geen fijn gevoel om je bespied te wanen. Het wetsvoorstel zal dan ook voldoende bescherming moeten inbouwen. Die is op dit moment echter gebrekkig. En om op Amerika terug te komen: wat betekent het als een bedrijf, en niet de overheid, moet opkomen voor je privacy?