Nieuws Actueel

Amerikanen waren in december goedkoper uit dan in november

Het leven was voor Amerikanen in december iets goedkoper dan in november. De inflatie in de slotmaand van 2022 was op maandbasis negatief, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Ten opzichte van een jaar eerder werden de kosten voor levensonderhoud 6,5 procent hoger, maar dat is wel het laagste niveau in ruim een jaar.

ANP 12 januari 2023

ANP120123156 1

Dat de inflatie een stuk lager ligt, heeft te maken met de gedaalde energieprijzen. Zo werd benzine een stuk goedkoper. Maar elektriciteit werd ten opzichte van november wel duurder, net als gas. Ook voedsel werd nog altijd duurder, maar veel minder snel dan eerder in het jaar.

De lagere inflatie zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente minder hard kan verhogen dan tijdens de afgelopen reeks beleidsvergaderingen. Om te kijken of de inflatie onder controle is, kijkt de centrale bank ook naar de inflatie zonder de beweeglijke energie- en voedselprijzen. Dat wordt de kerninflatie genoemd en geeft de onderliggende trend weer. Ook die daalde in december naar 5,7 procent op jaarbasis. In november was dat nog 6 procent.

Klaar met de renteverhogingen is de Fed in ieder geval nog niet. Wel spreken steeds meer beleidsbepalers zich uit voor een volgende verhoging van 0,25 procentpunt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws