Nieuws Actueel

Amersfoortse hotels uit dal door meer toeristen

De hotelbranche in de regio klimt uit het dal. Het aantal boekingen in de regio stijgt met 4 procent, ten opzichte van vorig jaar. Dat is het gevolg van een recordaantal internationale toeristen, schrijft het AD.

Lotte van Erp en Bernadette Keizer 9 augustus 2016

Hotel Amersfoort

Hiermee is het tij gekeerd: de hotelbranche klimt langzaam uit de daling van het aantal boekingen die vanaf 2007 is ingezet. ,,De economische crisis had langer dan verwacht zijn impact op de bezoekersaantallen", blikt Chantal Orth, voorzitter van Hotel Overleg Samenwerking Toerisme (HOST), terug. ,,Sinds 2015 zien we de hotelbezetting stijgen. Na de peilingen van de maanden juni en juli kunnen we spreken van voorzichtig algeheel herstel."

Zakelijke boekingenVanaf 2007 leed de branche onder de recessie en nam het aantal boekingen procentueel af, met als dieptepunt een afname van bijna 10 procent in één jaar tijd. ,,Daarna zijn we nooit meer in de buurt gekomen van een jaar als 2007", vertelt Orth. ,,We zagen vooral een teruggang in de zakelijke boekingen. Mensen kiezen dan toch voor een alternatief, thuis of op kantoor."

Het aantal zakelijke boekingen is dit jaar niet direct hoger dan eerdere jaren. De toename is vooral te danken aan toeristen uit Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. ,,Het VVV-kantoor aan op de Breestraat heeft vorige maand 65 procent meer internationale bezoekers gehad, in vergelijking met vorig jaar. Dat is echt een record!" laat Manon Barendrecht namens het kantoor weten.

Mirjam Reitsma , manager van het Princess Hotel in Amersfoort, merkt deze zomer ook een toename van het aantal boekingen. ,,In de zomer van 2015 mochten we de organisatie van de Tour de France ontvangen en lagen de kamerprijzen hoger. Dit jaar zijn de kamerprijzen niet gestegen en merken we geen verschil in omzet. Hieruit blijkt dat het aantal boekingen is toegenomen."

CentrumOok Hotel Lange Jan geniet meer boekingen in de zomermaanden. ,,De zomerperiode is altijd rustiger, maar in vergelijking met vorig jaar hebben we het juist drukker", zegt Jorit Bons van het hotel aan de Krankeledenstraat. De meeste hotels rondom het centrum ervaren de piek niet in de zomer. ,,Dat komt vooral omdat we gewoonlijk mensen krijgen uit het zakenleven. Over een maand verwachten we dat het drukker wordt", zegt een woordvoerder van het NH Hotel.

,,Hotels in het centrum kunnen geen zee of badplaats bieden", voegt eigenares Derias van Hotel Keistad toe.

CitymarketeerHoewel er eerder geen duidelijke stijging van het aantal boekingen te zien was, was die er wel. ,,In de loop der jaren zijn er veel kamers bijgekomen door de komst van hotels als het NH Hotel, Hotel Van der Valk aan de A1 en het Mercure hotel", vertelt citymarketeer Dennis Sille. ,,Het aantal boekingen nam toe en moest verdeeld worden over meerdere kamers. Per saldo is het aantal overnachtingen in Amersfoort dus ook toegenomen."

In 2015 deden zeventien hotels een oproep aan gemeenten in de regio. Omdat er te veel kamers leeg bleven, verzochten ze het bestuur om geen nieuwe locaties aan te wijzen met bestemming hotel. Sinds 2008 kwamen er vierhonderd kamers bij op een totaal van vijftienhonderd.